Επιχειρήσεις: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών

Έναν οδηγό με 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων παρουσίασε ο οικονομολόγος Αγαμέμνων Σταυρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1. Αναλυτικά:
1.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής;
Πρέπει να είναι πληττόμενη από την πανδημία η επιχείρηση και θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εξαρτημένης εργασίας με πλήρη απασχόληση.
Πρέπει επίσης να παρουσιάζει πτώση τζίρου το 2020 τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας κουμπαράς με τον οποίο η επιχείρηση μπορεί να πληρώσει είτε φορολογικές υποχρεώσεις, είτε ασφαλιστικές υποχρεώσεις
2.Σε σχέση με την πτώση τζίρου, θα υπάρξει μέριμνα για επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα νέα υποκαταστήματα;
Λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της πτώσης του τζίρου το εάν υπάρχει νέο υποκατάστημα το 2019 ή το 2020. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι ζημιές και όχι η πτώση του τζίρου.
3.Υπάρχει ανώτατο όριο ενίσχυσης;
Δεν μπορεί μια επιχείρηση να επιδοτηθεί με ποσό πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ή με ποσό μεγαλύτερο από το 90% των ζημιών που είχε.
4.Υπάρχει υποχρέωση διατήρησης προσωπικού;
Ναι, θα πρέπει η επιχείρηση μέχρι τις 31/12/2021 να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό.
5.Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα;
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. Προϋπόθεση για να μπει κάποιος στο σύστημα είναι να έχει υποβληθεί η δήλωση του 2020.
6.Πότε θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός;
Στόχος είναι οι συμψηφισμοί να ξεκινήσουν 1η Ιουλίου.
7.Θα προσμετρώνται οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί;
Θα συνυπολογιστεί η όποια βοήθεια έχουν ήδη λάβεις οι επιχειρήσεις που θα μπουν στο πρόγραμμα αυτό μαζί με την πτώση του τζίρου τους και την ζημιά που παρουσιάζουν.

Exit mobile version