Επιστροφή φόρων: Αυτοματοποιείται η διαδικασία για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Η απόφαση της ΑΑΔΕ

φόροι

Αυτοματοποιείται και επιταχύνεται από τις 19 Νοεμβρίου 2022 η διαδικασία για την επιστροφή  φόρου εισοδήματος προς τις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .

Με αυτό το τρόπο οι παραπάνω γλιτώνουν από τη γραφειοκρατία της εφορίας καθώς η όλη διαδικασία για την επιστροφή φόρου εισοδήματος γίνεται ηλεκτρονικά.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Δικαίωμα επιστροφής

Σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νπ/νο (νομικού προσώπου/νομικής οντότητας) προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή επειδή το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στο νπ/νο από τη Φορολογική Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, με την επιφύλαξη των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της απόφασης, καθώς και των περί παραγραφής διατάξεων.

Διαδικασία επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου

Α. Αξιολόγηση δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με πιστωτικό υπόλοιπο, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου.

Β. Διαχείριση αξιολογημένων πιστωτικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την επιστροφή του φόρου ανακτά αμελλητί τα προ-αναφερόμενα αρχεία στο Ο.Π.Σ. ELENXIS και προβαίνει άμεσα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 εργασίμων ημερών από την ανάκτηση των αρχείων χαρακτηρισμένων με την ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ή «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ» στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

 Επιλογή δείγματος προς έλεγχο

Για τις περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, δύναται να διενεργείται εκ των υστέρων έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 4174/2013.

Γ. Αξιολόγηση δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με πιστωτικό υπόλοιπο που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

Δ. Έκδοση Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.).

Προϋποθέσεις και διαδικασία καταβολής επιστρεπτέου φόρου

i. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η Δ.Α.Φ.Ε. προβαίνει στη διασταύρωση και ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με αυτά που τηρούνται στον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Μετά την επιτυχή ταυτοποίηση η Δ.Α.Φ.Ε. εκδίδει και αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. Για την εξόφλησή των εν λόγω Α.Φ.ΕΚ., η Δ.Α.Φ.Ε. εκδίδει κεντρικά οριστικοποιημένες εντολές μεταφοράς, σε πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με αντίστοιχη χρέωση του λογαριασμού της Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου επιστροφής, που τηρείται στη Τράπεζα της Ελλάδος. Για κάθε εντολή μεταφοράς δημιουργείται αυτόματα γραμμάτιο μετρητοίς και διενεργείται κεντρικά η ενημέρωση του βιβλίου εντολών μεταφοράς της εκάστοτε Δ.Ο.Υ.

ii. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ή σε περίπτωση που αν και πληρούνται δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου, η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής, ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. για τη διενέργεια σχετικού έλεγχου και την πίστωση των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

 

Exit mobile version