Έρχεται μείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία

Στην τελική φάση βρίσκονται οι τροποποιήσεις της οδηγίας του ΦΠΑ σχετικά με τους συντελεστές που εφαρμόζονται σε βιβλία – εφημερίδες και περιοδικά.

Η ψηφοφορία για τις τροπολογίες θα γίνει την 1.6.2017 από την ολομέλεια της την Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/12/ΕΚ του Συμβουλίου), οι υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και οι ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις μπορούν να φορολογούνται μόνο βάσει του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ που είναι τουλάχιστον 15 %. Όσον αφορά, ωστόσο, τις έντυπες εκδόσεις, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (τουλάχιστον 5 %). Ορισμένα κράτη μέλη κατόρθωσαν να αποσπάσουν παρεκκλίσεις που τους επιτρέπουν να εφαρμόζουν ακόμη πιο μειωμένο (μικρότερο του 5 %) ή και μηδενικό συντελεστή.

Όσο περισσότερο αυξάνεται η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας τόσο λιγότερο δικαιολογείται αυτή η τόσο διαφορετική μεταχείριση μεταξύ έντυπων και ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση της οδηγίας για τον ΦΠΑ και τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη να επιλέγουν την εφαρμογή μειωμένου, εξαιρετικά μειωμένου ή ακόμη και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις ηλεκτρονικά παρεχόμενες δημοσιεύσεις, όπως ακριβώς ισχύει και με τις έντυπες εκδόσεις.

Η παροχή καθαρά μουσικού περιεχομένου και περιεχομένου βίντεο θα εξακολουθήσει να φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, όπως και η παροχή δημοσιεύσεων που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από μουσικό περιεχόμενο και περιεχόμενο βίντεο. Με την επιφύλαξη των ερμηνευτικών αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόταση δεν θίγει τη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να προσδιορίζουν τους όρους «βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά» και «οι οποίες συνίστανται κατά κύριο λόγο από».

Exit mobile version