Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι αλλάζει με τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία των οφειλετών

εξωδικαστικός

εξωδικαστικός

Νέα δεδομένα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς αλλάζουν τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με την αίτηση του οφειλέτη, όπως προκύπτει από τη νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .

Μερικές από τις αλλαγές που έρχονται είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση υποχρέωσης υποβολής της δήλωσης για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων 5 ετών πριν από την υποβολή του στοιχείου, η υποχρεωτική υποβολή του  Ενιαίου Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το αργότερο εντός 3 μηνών από την οριστική υποβολή της αίτησης.

Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

α) Υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη προς την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. ότι α) δεν έχει κατατεθεί σε βάρος του αίτηση πτώχευσης ούτε έχει υποβληθεί αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για υπαγωγή του σε διαδικασία του ν. 3588/2007 ή του ν. 3869/2010 ή του ν. 4605/2019 ή του ν. 4469/2017 ή έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και

β) ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη σε μία από τις αναφερόμενες στην περ. α’ διαδικασίες ή στη διαδικασία του άρθρου 68 του ν. 4307/2014, ούτε έχει συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου αίτηση υπαγωγής του οφειλέτη στις παραπάνω διαδικασίες και εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης ή ότι έχουν παρέλθει 15  τουλάχιστον μήνες από την απόφαση υπαγωγής ή ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον 12 μήνες από την με οποιοδήποτε τρόπο ολοκλήρωση διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σύμφωνα με τα άρθρα 5-30 του ν. 4738/2020.
και

γ) αίτηση του οφειλέτη προς το αρμόδιο Πρωτοδικείο για χορήγηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας, συνυποβαλλόμενες από τον οφειλέτη κατά την οριστική υποβολή της αίτησης του άρθρου 8 του ν. 4738/2020.

 

Exit mobile version