Quantcast
Fitch: Θετική αλλά ανεπαρκής η κυβερνητική πρόταση για bad bank - enikonomia.gr
share

Fitch: Θετική αλλά ανεπαρκής η κυβερνητική πρόταση για bad bank

δημοσιεύτηκε:

H πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια “κακή τράπεζα” (bad bank), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του προβληματικού ενεργητικού των τραπεζών, όπως καταγράφηκε στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που εστάλησαν στους δανειστές την περασμένη Τετάρτη,   αποτελεί ένα θετικό βήμα στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, σημειώνει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του.

Ο Fitch θεωρεί την πρόταση θετική, επειδή αναγνωρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύουν την χορήγηση νέων. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως το συνολικό πακέτο προτάσεων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους την 1η Απριλίου φαίνεται ανεπαρκές σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. 

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν ανέλθει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν  στα 72 δισ. ευρώ κατά το τέλος του 2014,  ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των δανείων.

Σύμφωνα με τον Fitch, η πρόταση για την δημιουργία μια εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού ή μια “bad bank”, με την χρήση των πόρων που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι δυνητικά θετική για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της ρευστότητάς τους, εφόσον θα λάβουν πόρους από το ΤΧΣ ως αντάλλαγμα για την μεταφορά προβληματικών δανείων.

Ωστόσο, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ξεπερνά κατά πολύ το μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο για την “bad bank”. Ο Fitch υποστηρίζει ακόμα πως δεν είναι ξεκάθαρο το χρηματοδοτικό προφίλ της “bad bank”. Το μοντέλο της Ισπανίας, το οποίο βασιζόταν στα ομόλογα με εγγύηση δημοσίου, δύσκολα θα αναπαραχθεί στην Ελλάδα γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα (collateral) στο ευρωσύστημα.

Προσθέτει ακόμα πως στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, οι “bad banks” συνέβαλαν στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών, αλλά στις περιπτώσεις αυτές τα προβληματικά δάνεια συνδέονταν με το real estate, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Τα προβληματικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες καλύπτουν όλους τους τομείς, κάτι που δυσχεραίνει την διαδικασία εντοπισμού των δανείων που θα μεταφερθούν στον διαχειριστική ενεργητικού.

Παράλληλα, ο Fitch σημειώνει πως οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών είναι δυνητικά θετικές, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.