Quantcast
Fitch: Πιθανή η αθέτηση των πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Fitch: Πιθανή η αθέτηση των πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Το αίτημα της Ελλάδας για ενοποίηση των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ υπογραμμίζει τα έντονα προβλήματα ρευστότητας της κυβέρνησης, επισημαίνει η Fitch Rating, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό θρίλερ.

Σε σημερινή της έκθεση, υπό τον τίτλο «Greece IMF Bundling Highlights Extreme Liquidity Pressure», ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το αίτημα της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αντικατοπτρίζει τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα της κυβέρνησης.

Πάντως, καθιστά σαφές πως η χθεσινή (Πέμπτη) απόφαση της Αθήνας δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί, η αξιολόγηση «CCC» της χώρας αντανακλά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές. Επομένως, η αναβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ δεν δικαιολογεί μία νέα υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.

Παρόλα αυτά, η ενοποίηση των δόσεων υπογραμμίζει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της μη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και των αντίξοων συνθηκών ρευστότητας.

Ο κίνδυνος αθέτησης μίας μεγαλύτερης δόσης προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η εκταμίευση της τελικής δόσης παραμένει αβέβαιη.

Επίσης, η Fitch επισημαίνει πως τα στενά χρονικά περιθώρια υποδηλώνουν πως Αθήνα και Βρυξέλλες πρέπει να έλθουν σε συμφωνία πριν τα τέλη Ιουλίου, ώστε να υπάρξει μία μερική εκταμίευση των χρημάτων.

«Η αθέτηση της τελικής δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα αποτελέσει credit negative για την ελληνική αξιολόγηση» συμπληρώνει η Fitch.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, τονίζει ο αμερικανικός οίκος, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω περιορισμού της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ.

Ένα τέτοιο σενάριο, καταλήγει η Fitch, συνεπάγεται ακόμη και την επιβολή capital controls (κεφαλαιακών περιορισμών), τα οποία θα θέσουν υπό αμφισβήτηση το Country Ceiling «Β-» της ελληνικής αξιολόγησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.