Στα σκαριά της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης με σχετική κοινοτική Οδηγία (2020/285).
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έπρεπε να είχε ενσωματώσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 την εν λόγω Οδηγία στο φορολογικό της σύστημα. Η καθυστέρηση στην προσαρμογή προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν, που απέστειλε στην Αθήνα επίσημη προειδοποίηση. Σε απάντηση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2025, όπως προβλέπεται και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
Τι εξετάζεται
Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει το όριο του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων από την απαλλαγή ΦΠΑ στα 15.000 ευρώ ή ακόμα και σε 18.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Εάν επικρατήσει το σενάριο και η κυβέρνηση προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, τότε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα ωφεληθούν από την αλλαγή αυτή καθώς θα δουν σημαντική φορολογική ελάφρυνση και μείωση του διαχειριστικού τους βάρους με την ενεργοποίηση του μέτρου.
Ωστόσο οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο καθεστώς απαλλαγής θα χάσουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για αγορές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους.
Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο και θα πρέπει να σταθμιστεί από κάθε επιχείρηση, προκειμένου να αποφασίσει εάν τη συμφέρει ή όχι να ενταχθεί στο νέο σύστημα. Πάντως, ακόμα και με τη δρομολογηθείσα αναπροσαρμογή, το όριο θα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η οδηγία
Υπενθυμίζεται πως με την Οδηγία (2020/285), οι μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ εντός της Ε.Ε δεν έχουν την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ, ενώ το εσωτερικό όριο απαλλαγής κάθε κράτους μπορεί να φθάσει έως και τα 85.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις χώρες όπως στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στην Τσεχία ισχύει το ανώτατο όριο των 85.000 ευρώ. Ενώ στη Λιθουανία το όριο αυτό κατεβαίνει στις 55.000 ευρώ και στην Πολωνία στις 40.000 ευρώ.
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να αιτούνται ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ την χρήση του καθεστώτος απαλλαγής σε κράτη – μέλη όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, αρκεί ο συνολικός κύκλος εργασιών τους να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ στην Ε.Ε και να τηρούνται τα ειδικά όρια κάθε χώρας.
Παράλληλα, μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να αιτούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ και στην Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους με ΦΠΑ. Με αυτόν τρόπο διευκολύνεται η ανάπτυξη των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και ενισχύεται η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η τελική ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ μαζί με την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας ,που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.