Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ποιοι έχουν τις περισσότερες οφειλες

χρέη

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) τα στοιχεία για τον αριθμό των φορολογουμένων που χρωστάει στην Εφορία.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία  του ΓΠΚΒ, από τον Ιανουάριο του 2024,  τα μεγάλα «ψάρια» (που χρωστάνε από 1 έως και 100 εκατ. ευρώ) άφησαν «φέσι» 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό είχε αποτέλεσμα το 0,2% των οφειλετών του κράτους να συγκεντρώνει  σχεδόν το 77% του συνολικού ληξιπρόθεσμου των 107 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, το 90,8% των οφειλετών έχει χρέη έως 10.000 ευρώ με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών μειώθηκε κατά 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 καθώς είχε  υπόλοιπο 107 δισ. ευρώ.   Η μείωση αυτή έγινε λόγω της διαγραφής των χρεών του ΟΣΕ ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ κατά το 2023.

Το 24,6% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχούσε σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορούσε  σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Σημειώνεται δε πως το 91,3% (περίπου 5 δισ. ευρώ των εισπράξεων από παλαιά και νέα χρέη) προερχόταν από τις φορολογικές οφειλές που  είχαν οι μικρές κατηγορίες, ενώ από τις μεγάλες κατηγορίες εισπράχθηκε  το 0,6%.

 Τα στοιχεία

Επίσης τα στοιχεία  του ΓΠΚΒ  έδειξαν ότι:

 

 

 

 

Exit mobile version