Quantcast
Η Gazprom δέχεται να μειώσει τις τιμές αερίου για να αποφύγει πρόστιμα της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Η Gazprom δέχεται να μειώσει τις τιμές αερίου για να αποφύγει πρόστιμα της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom πρότεινε να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου που πουλά στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει τη νομική διαδικασία εις βάρος της από την ΕΕ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel -OnLine.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Gazprom προσφέρθηκε να υπολογίζει διαφορετικά τις τιμές, ώστε να γίνουν ευνοικότερες για τις χώρες της Ευρώπης, τις οποίες τροφοδοτεί. Με τον τρόπο αυτό, ο ενεργειακός κολοσσός θέλει να αποφύγει την εναντίον του νομική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να του κοστίσει πρόστιμα ύψους αρκετών δισ. ευρώ. 

Η παραχώρηση αυτή δεν σημαίνει την παραδοχή ενοχής της εταιρείας, τόνισε εκπρόσωπός της. Ωστόσο, η εταιρεία είναι έτοιμη για μία τέτοια παραχώρηση, για να αποτρέψει μία μακρόχρονη δικαστική διαδικασία και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Μόσχας με τις Βρυξέλλες. 

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Gazprom να διαμορφώνει τις τιμές του αερίου με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στις ευρωπαικές αγορές (spot markets), αντί, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με βάση την τιμή του πετρελαίου. Με τα σημερινά δεδομένα, το πλεονέκτημα από την αλλαγή αυτή στον τρόπο τιμολόγησης δεν θα απέφερε μεγάλο όφελος για τις καταναλώτριες χώρες, καθώς η τιμή του πετρελαίου είχε μειωθεί θεαματικά τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει πιο επωφελής στη συνέχεια. 

Η Κομισιόν κατηγορεί τη ρωσική εταιρεία ότι εκμεταλλευόταν την κυρίαρχη θέση της στην αγορά της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, για να επιβάλει πολύ υψηλές τιμές. 

 

Πηγή: Spiegel OnLine

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.