Tη στρατηγική αναθέρμανσης των συμμαχιών που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία σε δύο άνετες εκλογικές νίκες, το 2019 και το 2023, έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη πλησιάζει στο μέσο της.
Υστερα από μία επιεικώς μέτρια εκλογική επίδοση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2023 και ένα πολύ δύσκολο δίμηνο (Φεβρουάριος και Μάρτιος), όταν και το κυβερνών κόμμα κατέγραψε τις χαμηλότερες δημοσκοπικές του επιδόσεις από το 2016 και μετά εξαιτίας των χειρισμών στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων επενδύοντας στο θετικό αφήγημα και πιο συγκεκριμένα στο τρίπτυχο «ενίσχυση των εισοδημάτων – ισχυρή Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα και ασφάλεια – μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με διαχρονικές παθογένειες του κράτους».
Πάντως, η άσκηση προοιωνίζεται δυσκολότερη για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο εκλογικά ορόσημα, η κυβέρνηση, που εμφάνισε το τελευταίο χρονικό διάστημα συμπτώματα κόπωσης από την εξαετή διακυβέρνηση αλλά και φθοράς από την προσπάθεια να συγκρουστεί με χρόνιες υστερήσεις στο εσωτερικό, καλείται να ελιχθεί σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σκοπέλους παρά από σταθερές.
Αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας απορρέει κατά μείζονα λόγο από τις κεντρικές επιλογές της προεδρίας Τραμπ αλλά και από την αναθεωρητική ατζέντα που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν στα παραπάνω προστεθεί και η δυσαρέσκεια τμήματος των «γαλάζιων» βουλευτών, που αισθάνονται… αποκομμένοι από το κυβερνητικό παιχνίδι, την ώρα που έχουν βάσιμους λόγους να θεωρούν επισφαλή την επανεκλογή τους, αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία του εγχειρήματος της ανάταξης.
Το καλό μομέντουμ
Κρίσιμη παράμετρος της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου είναι το timing. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως τα «παραδοτέα», είτε αυτά αφορούν εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας έργα υποδομής, είτε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς από την οικονομία έως τις μεταφορές, απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν ή να ωριμάσουν.
«Πρόγραμμα τετραετίας»
Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από θέση αρχής υπέρμαχος των σταθερών εκλογικών κύκλων και φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει και τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του.
«Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω. Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, είναι ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο protothema.gr.
Τρίτη θητεία
Με το Μέγαρο Μαξίμου να αναμένει τις επόμενες ημέρες τις πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις, ώστε να σφυγμομετρήσει μεταξύ άλλων και την απήχηση των τελευταίων μέτρων οικονομικής στήριξης, οι προ δεκαπενθημέρου πρώτες ενδείξεις πολιτικής ανάκαμψης έχουν επαναφέρει τη (συγκρατημένη) αισιοδοξία στις κυβερνητικές τάξεις.
Στον απόηχο, μάλιστα, της εσωκομματικής κινητικότητας που ανέδειξε το πρόσφατο επεισόδιο με την ενίσχυση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει και τρίτη κυβερνητική θητεία, προτάσσοντας την αναγκαιότητα αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
«Είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Eλληνες πολίτες, να είμαι πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία», ξεκαθάρισε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και θα αγωνιστώ σε μία ακόμα εκλογή να πείσω τους Ελληνες πολίτες ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα».
Μάλιστα, και παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες στο γραφείο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να μη γοητεύεται από την ιδέα αλλαγής του εκλογικού νόμου, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. «Δεν συζητώ αλλαγή του εκλογικού νόμου», επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα σε όλους όσοι επιστρατεύουν επιχειρήματα υπέρ της διευκόλυνσης σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ο κίνδυνος
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται τον ορατό κίνδυνο οι κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση της φορολογίας να επηρεαστούν από ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. ελέω των επαπειλούμενων αμερικανικών δασμών, ωστόσο, διαβεβαιώνουν για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Οπως, μάλιστα, κατέδειξε η εν πολλοίς αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της ανακοίνωσης των τριών σημαντικών παρεμβάσεων οικονομικής στήριξης, στις αρχές της εβδομάδας μετά το Πάσχα, στην κυβέρνηση εννοούν να πείσουν ότι η «ανθοφορία» των οικονομικών δεικτών πρέπει να αποτυπωθεί στη βελτίωση της ζωής των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και της μεσαίας τάξης.
«Η κυβέρνηση νιώθει, φροντίζει και προσπαθεί συνέχεια για μια καλύτερη ζωή, επιδιώκοντας η επιτυχία των αριθμών να γίνεται και ευημερία των πολλών και η συλλογική πρόοδος της Ελλάδας να μεταφράζεται και σε ατομική πρόοδο των Ελλήνων», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Κοινωνικό χρώμα»
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «R», αρκετά ήταν τα σενάρια που έπεσαν στο πρωθυπουργικό τραπέζι σχετικά με το ενδεδειγμένο μείγμα των μέτρων που θα προέκυπταν από την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο, επικράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα, καθώς και ότι το εν λόγω πακέτο θα έπρεπε κατά ένα σημαντικό μέρος να κατευθυνθεί στους πιο ευάλωτους, ήτοι στους ενοικιαστές, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στα άτομα με αναπηρία.
Ταυτόχρονα, πάντως, η… προικοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με έξτρα 500 εκατ. ευρώ ετησίως εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον σταθερό φιλοεπενδυτικό της προσανατολισμό, όπως το θέτει αρμόδια κυβερνητική πηγή.
«Ανακοινώσαμε μέτρα με κοινωνικό χρώμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι με τις παρεμβάσεις αυτές λύθηκαν τα προβλήματα. Τα φορολογικά μέτρα θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο με μια παρέμβαση ολιστικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης προδίδοντας την προεργασία που γίνεται ήδη στο παρασκήνιο ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο είναι ότι εφεξής η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα έχει σε πρώτο πλάνο τη μεσαία τάξη, η οποία δεν ήταν ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων της προηγούμενης εβδομάδας.
«Η επόμενη Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», προϊδέασε προ ημερών ο πρωθυπουργός.
Οπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως, εξάλλου, η «R», εξετάζονται παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται μια συνολική αναπροσαρμογή της κλίμακας των συντελεστών, είτε μέσω της μείωσής τους (ειδικά των μεσαίων), είτε μέσω της καθιέρωσης ενός ενδιάμεσου συντελεστή ανάμεσα στο 9% και το 22%.
Επιπλέον και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν πέσει στο τραπέζι των κλειστών συσκέψεων προτάσεις, μεταξύ άλλων, για μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.
Πέραν των μισθωτών, στους ωφελημένους αναμένεται να είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης. Αν και υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει πως το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό, ουδείς μπορεί τούτη την ώρα να εκτιμήσει την ακριβή εμβέλειά του.
Ετερη γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης διαβεβαιώνει πως οι αποφάσεις για το τελικό μείγμα των μέτρων θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2026.
Κριτήρια
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι η πορεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ήτοι ποιο θα είναι το νέο πλεόνασμα (για το 2025 έχει προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5%) αλλά και η έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη ρήτρα διαφυγής, δηλαδή την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για τον υπολογισμό του έξτρα δημοσιονομικού χώρου.
Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι η ρήτρα διαφυγής είναι εξόχως σημαντική, καθώς για το 2025 είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ για τη φυσική παραλαβή μίας φρεγάτας Belharra.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η επιστροφή του αναπτυξιακού μερίσματος στους πολίτες, χωρίς να διασαλευτεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθιστά συν τω χρόνω εφικτή την επανασύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που την εμπιστεύθηκαν στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ενισχυτικός παράγοντας στην εν εξελίξει κυβερνητική αντεπίθεση είναι, όπως το θέτει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, και ο κατακερματισμός στον χώρο της αντιπολίτευσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εντοπίζουν εκεί εξόφθαλμο κενό, ως προς την ύπαρξη μιας συνεκτικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, κάτι που θα αποτελεί, όπως λέγεται, συστατικό στοιχείο της «γαλάζιας» τακτικής καθ’ οδόν προς τις επόμενες εκλογές.
Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «προτεραιότητές μας παραμένουν το συμφέρον της πατρίδας και η αναγέννηση της κοινωνίας. Οχι με ψεύτικα λόγια και ανέξοδα συνθήματα, αλλά με αληθινές πράξεις και ορατές λύσεις, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό κάθε πρόσκαιρο εμπόδιο, αλλά και με ευθύνη την κάθε ανεύθυνη προπαγάνδα που ανοίγει κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες».
Ενδεικτική της κυβερνητικής προσέγγισης η επιλογή του πρωθυπουργού να χαρακτηρίσει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, «θηλυκό Βαρουφάκη», αλλά και να ασκήσει κριτική στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, περιγράφοντάς τον ως «παρακολούθημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου».
Νέο πακέτο με φοροελαφρύνσεις και κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων
Τον εξορθολογισμό του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία της παρέμβασης εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αναζητεί τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν τα κλειστά σπίτια
Ενα γενναίο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια τους, αναζητούν στην κυβέρνηση, καθώς μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως η τριετής φορολογική απαλλαγή για τη διάθεση κλειστών ακινήτων προς μακροχρόνιες μισθώσεις και η επιδότηση των 8.000 ευρώ για την ανακαίνιση παλαιών ακινήτων, μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ταυτόχρονα, στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων για το 2026, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εξετάζεται να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία της παρέμβασης.
Αλλωστε, με την πλήρη ενεργοποίηση του myDATA, έσοδα, έξοδα και καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και δεν θα υπάρχουν περιθώρια φοροδιαφυγής.
Το γεγονός πάντως που προλείανε το έδαφος για νέες παροχές ήταν η πλήρης εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής τον περασμένο Μάιο, με κορυφαίες στιγμές τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την τεκμαρτή φορολόγηση των μη μισθωτών.
Τα μέτρα αυτά έφεραν μέσα σε οκτώ μήνες πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,66 δισ. ευρώ. Μετά τα μέτρα στήριξης σε ενοικιαστές και συνταξιούχους, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μείωση των φόρων σε εισοδήματα και ακίνητα με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.
Το θέμα της λήψης και εφαρμογής νέων μέτρων για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων τέθηκε από τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για να «διατεθούν» περισσότερα σπίτια στην αγορά, «στόχος είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το απόθεμα από κλειστά ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, στις μεγάλες πόλεις και καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα γενναίο οικονομικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες, οι οποίες από το 2026 θα αναγκάζονται να καταβάλλουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους και τα οποία παραμένουν κλειστά».
Με δεδομένο ότι πάνω από τους μισούς Ελληνες, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Alpha Bank, είδαν το ενοίκιό τους να αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια, η στεγαστική πίεση παραμένει έντονη, ιδίως στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Στην Αθήνα το ποσοστό των ενοικιαστών που υπέστησαν αύξηση ξεπερνά το 55%, ενώ στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 58%. Λίγο χαμηλότερα κινούνται τα ποσοστά σε άλλες μεγάλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν διάφορες προτάσεις, όμως, στην εξίσωση μπαίνει ξανά η μείωση φόρου, υπό προϋποθέσεις, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – ένα μέτρο που έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου τον χρόνο για 1.280.000 φορολογουμένους, που θα αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλουν για κύρια ή φοιτητική κατοικία.
Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024, το 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου, τόσο για την κύρια κατοικία όσο και για τη φοιτητική κατοικία, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στα τέλη Νοεμβρίου.
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για κύρια κατοικία είναι 800 ευρώ, με επιπλέον 50 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, ενώ για φοιτητική κατοικία το ανώτατο ποσό επιστροφής είναι επίσης 800 ευρώ.
Αυτή η επιστροφή μπορεί να φθάσει τα 900 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά (800 ευρώ για το ζευγάρι και 50 ευρώ για κάθε τέκνο) ή τα 1.700 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, όταν ενοικιάζεται και φοιτητική κατοικία.
Για μία οικογένεια που ενοικιάζει δύο φοιτητικές κατοικίες, το όριο είναι 1.600 ευρώ. Το ακριβές ποσό θα καθορίζεται από αυτό που θα δηλώνεται κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωση του δικαιούχου.
Για την επιστροφή του 1/12 του δηλωθέντος ενοικίου πρώτης κατοικίας θα λαμβάνονται υπ’ όψιν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».
Το μέτρο θα εφαρμόζεται παράλληλα με το επίδομα στέγασης και με τις παροχές φοιτητικής στέγασης, χωρίς να αφαιρείται ή να συμψηφίζεται.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον ένα ακόμη κίνητρο για να δηλώσουν το πραγματικό τους ενοίκιο στις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο, ώστε να ωφεληθούν από την επιστροφή ενός ενοικίου.
Πάντως, απομένει να διαπιστωθεί αν το μέτρο στήριξης των ενοικιαστών θα δημιουργήσει νέες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων. Και αυτό καθώς πλέον οι ενοικιαστές θα ζητούν να αναγράφεται το σύνολο του τιμήματος στο συμβόλαιο, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με το ενδεχόμενο οι φόροι αυτοί να μετακυλίονται στους ενοικιαστές.
Παραδείγματα
1. Αγαμος που δηλώνει και καταβάλλει 600 ευρώ τον μήνα ως ενοίκιο για πρώτη κατοικία θα λάβει επιστροφή 600 ευρώ, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
2. Μια οικογένεια με δύο παιδιά φοιτητές, που καταβάλλει για το ένα παιδί 400 ευρώ τον μήνα ως φοιτητικό ενοίκιο και για το άλλο 300 ευρώ, θα λάβει, συνολικά, επιστροφή 700 ευρώ.
3. Μια οικογένεια με ένα παιδί φοιτητή, που καταβάλλει ως ενοίκιο 600 ευρώ τον μήνα για την πρώτη κατοικία και άλλα 300 ευρώ τον μήνα για την κάλυψη του φοιτητικού ενοικίου του τέκνου, θα λάβει ως επιστροφή, συνολικά, το ποσό των 900 ευρώ.
4. Ζευγάρι που καταβάλλει ως ενοίκιο 1.200 ευρώ τον μήνα και πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβει επιστροφή 800 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο.
5. Μια οικογένεια με εξαρτώμενα τέκνα, που έχει ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ και καταβάλλει για ενοίκιο 800 ευρώ τον μήνα, δεν θα λάβει επιστροφή ενοικίου, καθώς δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.
6. Μια οικογένεια που καταβάλλει για κύρια κατοικία 750 ευρώ τον μήνα και για φοιτητική 400 ευρώ τον μήνα θα λάβει επιστροφή 1.150 ευρώ.
Τα κέρδη για τους συνταξιούχους
Οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ ετησίως θα λαμβάνουν 1.440.731 συνταξιούχοι, υπερήλικες και άτομα με αναπηρία. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.
Για να λάβουν οι συνταξιούχοι την ενίσχυση των 250 ευρώ θα ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των ετήσιων οικογενειακών εισοδημάτων (φορολογητέα και απαλλασσόμενα) του προηγούμενου έτους θα πρέπει να ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 26.000 ευρώ για τον έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης.
Το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας, όπως προσδιορίζεται κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, πρέπει να ανέρχεται σε έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης.
Τι έρχεται
Στο επίκεντρο του πακέτου που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2026 βρίσκονται οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα στη ζώνη της μεσαίας τάξης, στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων και «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και ασφαλιστικών εισφορών.
Το ύψος του πακέτου θα κριθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025 που οι πληροφορίες εκτιμούν ότι θα κινηθεί κοντά στο 3% από πρόβλεψη για 2,5% και τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών. Στην κατεύθυνση αυτή, η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει:
1. Την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας ώστε να ελαφρυνθούν τα εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και 40.000 ευρώ, όπου εκτιμάται ότι οριοθετείται εισοδηματικά η λεγόμενη μεσαία τάξη. Παράλληλα εξετάζεται η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για την εξάλειψη του πρόσθετου φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης των αποδοχών και της μετάβασης σε υψηλότερο συντελεστή με μεγάλους χαμένους όσους έχουν εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ.
2. Τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, ώστε να πάψουν να αποτελούν παγίδες βαριάς φορολόγησης για πολλούς χιλιάδες φορολογουμένους.
3. Τη συνέχιση της μείωσης της φορολογίας της εργασίας, η οποία μαζί με τη μείωση κατά 1% για φέτος έχει φτάσει το 5,4% από το 2019. Η μείωση θα είναι κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες και αυτόματα θα επιφέρει αύξηση των καθαρών αποδοχών και περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
4. Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση και αυτή τη φορά στις μικρές ιδιοκτησίες.
5. Τον εξορθολογισμό του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
6. Τη μείωση της φορολογίας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο που κατέχει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews