ΙΝΚΑ: Άπιαστο όνειρο το γιορτινό τραπέζι για τους περισσότερους- Τι αναφέρει για τον τιμοκατάλογο των ρεβεγιόν σε δημοφιλή εστιατόρια - enikonomia.gr

ΙΝΚΑ: Άπιαστο όνειρο το γιορτινό τραπέζι για τους περισσότερους- Τι αναφέρει για τον τιμοκατάλογο των ρεβεγιόν σε δημοφιλή εστιατόρια

τραπέζι

Άπιαστο όνειρο είναι φέτος για τους περισσότερους πολίτες το γιορτινό τραπέζι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο καταναλωτών του «Νέου ΙΝΚΑ» και τον δικηγόρο,  Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΕΡΤnews το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι εμφανίζεται και φέτος ακριβότερο καθώς οι αυξήσεις σε τιμές κρεάτων και βασικών αγαθών κρέας  πιέζουν σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.  Το κόστος του εορταστικού τραπεζιού έχει ξεφύγει από τις δυνατότητες των περισσότερων νοικοκυριών, είπε σημειώνοντας ότι «το να διαθέσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ για μία μόνο βραδιά αποτελεί άπιαστο όνειρο».

Τα  ρεβεγιόν σε δημοφιλή εστιατόρια

Επίσης σχολίασε τον τιμοκατάλογο για ρεβεγιόν σε δημοφιλή εστιατόρια που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τα 650 ευρώ το άτομο.  «Υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να τα διαθέσει. Όμως για τους περισσότερους καταναλωτές αυτά τα ποσά είναι απαγορευτικά» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στο σπίτι είναι επίσης πιο ακριβό, κυρίως λόγω των αυξήσεων στο κρέας. «Το μοσχάρι έχει ανέβει σημαντικά, καθώς περίπου το 80% του μοσχαρίσιου κρέατος είναι εισαγόμενο. Όταν αυξάνονται οι τιμές στο εξωτερικό, αυτό μεταφέρεται αναγκαστικά και στην ελληνική αγορά», εξήγησε.

Ανοδική, όπως επισήμανε θα είναι η τιμή σε αρνί και κατσίκι, όπου οι αυξήσεις συνδέονται με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και τα προβλήματα που προκάλεσε η ευλογιά, αλλά και με τη μεγαλύτερη ζήτηση των ημερών. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και “τσιμπάνε” τις τιμές», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι τιμές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Για τις τιμές

Όσον αφορά το αν υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Η τάση αυτή είναι παγκόσμια. Δεν βλέπω άμεσα ουσιαστική μείωση των τιμών», τόνισε, παραπέμποντας σε διεθνή στοιχεία. Σχολιάζοντας στοιχεία της εταιρείας Deloitte, στις ΗΠΑ δείχνει οι Αμερικανοί καταναλωτές δαπάνησαν φέτος 10% λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι, ενώ το 57% δηλώνει απαισιόδοξο για τις οικονομικές προβλέψεις του 2026.

Αντίστοιχα, όπως είπε, περίπου το 60% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει απαισιόδοξο τόσο για την προσωπική του οικονομική κατάσταση όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Πολλοί αισθάνονται φτωχοί, έχουν δηλαδή την υποκειμενική εικόνα της φτώχειας, κάτι που επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση και την καθημερινότητά τους».

Τέλος μίλησε για τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.«Έχουμε μια σταθεροποίηση στις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σε βασικά καταναλωτικά είδη. Βοήθησε σε αυτό και η συμφωνία για τη μείωση των κωδικών, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα» υπογράμμισε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version