Καλάθι του νοικοκυριού: Και με τη “βούλα” το νέο “λίφτινγκ” – Τι προβλέπει η απόφαση

σούπερ μάρκετ

σούπερ μάρκετ

Νέες κατηγορίες προϊόντων εντάσσονται και επισήμως στο «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς δημοσιεύθηκε η τροποποιημένη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνωστοποίησε με ανακοίνωση του ότι θα υπάρξουν νέες κατηγορίες προϊόντων που θα ενταχθούν στο μέτρο. Συνεπώς με την νέα απόφαση, στο καλάθι προστέθηκαν  27 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια) και 28 Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα). Την ίδια ώρα τροποποιήθηκε η κατηγορία που αφορά στα κατεψυγμένα λαχανικά και αφαιρέθηκε το Τσάι και το χαμομήλι και ενοποιήθηκαν σε μία κατηγορία οι σερβιέτες και τα ταμπόν.

Ακολουθεί η νέα απόφαση για το καλάθι του νοικοκυριού

Oι Κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022 αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που εντάσσεται στο «καλάθι του νοικοκυριού».  Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα:

 

Η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους

Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022 αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 57 του ν. 4796/2021 (Α’ 63), λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα που αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr.

Χρήση σήματος της πρωτοβουλίας «το καλάθι του νοικοκυριού»

Επάρκεια προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού»

Οι κυρώσεις

Αρμόδιες αρχές ελέγχου

Δικαστική προστασία

Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 «Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας» (Α’ 97).

Είσπραξη προστίμων

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 1560989001).

 

Exit mobile version