Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

ακίνητα

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων από το 2024 εξέδωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος  και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτό στους δήμους.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό, υπάρχουν τρία στάδια:

Αναλυτικά:

Η επικινδυνότητα των ακινήτων αξιολογείται για την περιοχή επιρροής του  σπιτιού.  Αυτό αποτυπώνεται στο «Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας», από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του (χαμηλή, μέση, υψηλή και ιδιαίτερα υψηλή).

Μάλιστα το «Έντυπο Αξιολόγησης» συντάσσεται:

Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισμού σε ένα ενιαίο έντυπο, με µέριµνα του αρμόδιου ΟΤΑ. Αυτό αφορά την περίπτωση οικισμών, των οριοθετημένων ή των  μη και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές, χορτολιβαδικές, αναδασωτέες και λοιπές εκτάσεις.

Τι “διορθώνει” η εγκύκλιος

Ουσιαστικά με  την εν λόγω εγκύκλιο:

Δηλαδή με την εγκύκλιο αυτή” διορθώνεται”  η οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και  η υποβολή  των σχετικών μελετών που αρχικά αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση, περιπτώσεις. Δηλαδή που αφορούσαν σε περισσότερα από 2 εκατ. ακίνητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο τώρα ο Κανονισμός  αυτός αφορά «σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».

Διευκρινίζεται δε πως ο Κανονισμός δεν ισχύει:

Για τις προθεσμίες 

Ενώ όσον αφορά τις προθεσμίες δεν υπάρχει κάποια αλλαγή δηλαδή :

Η Τεχνική Έκθεση

Η «Τεχνική Έκθεση» συντάσσεται:

Παράλληλα επισημαίνεται πως η σύνταξη του  Εντύπου Αξιολόγησης και της  Τεχνικής  μπορεί να γίνει να  από τον ίδιο τεχνικό επιστήμονα είτε  από διαφορετικούς,  ωστόσο το το περιεχόμενό αυτών θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συγκλίνει.

Επίσης στην Τεχνική Έκθεση  θα πρέπει:

Οι κατά περίπτωση απαιτούμενες διοικητικές πράξεις εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών  να συνοδεύονται από σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ενδεικτικά, οι θέσεις των κτισμάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όµορων κτιρίων κ.λπ.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της  σύνταξης του εντύπου «Αξιολόγησης Επικινδυνότητας» και της «Τεχνικής Έκθεσης» και γίνει η υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, μετά ο ο ιδιοκτήτης  θα πρέπει για κάθε έτος πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα ή το δήμο την υπεύθυνη δήλωση λήψης των μέτρων και συμμόρφωσης με την τεχνική έκθεση.

Ποια μέτρα εφαρμόζονται φέτος για τα ακίνητα

 

Συνεπώς τα μέτρα που εφαρμόζονται φέτος για τα ακίνητα είναι τα εξής:

 

 

Exit mobile version