Καταπατημένα ακίνητα: Αυτά είναι τα νέα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για την εξαγορά και τα παράβολα

ακίνητα

Έως τις 2 Φεβρουαρίου του 2ο23 θα τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/minfin/?p=11631 το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο  «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» και το οποίο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή. Σημειώνεται δε πως η υποβολή των αιτήσεων για την απόκτηση νόμιμων τίτλων κυριότητας σε ακίνητα που έχουν καταπατηθεί πριν από 30 χρόνια, 40 χρόνια ή και περισσότερα εκτιμάται ότι θα αρχίσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει τέλος στο «χάος» των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου και στις πολυετείς δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν μεταξύ δημοσίου και πολιτών.

«Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην  ιστοσελίδα του  http://www.opengov.gr/minfin/?p=11631

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα υπάρξουν εκπτώσεις έως και 80%  επί του τιμήματος εξαγοράς και η καταβολή του θα γίνεται σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Με αυτόν τρόπο θα μπορούν να ξεκαθαριστούν με νόμιμους τίτλους κυριότητος τα ακίνητα που έχουν «μπλέξει» μεταξύ των ιδιωτών ιδιοκτητών τους και του δημοσίου το οποίο τα διεκδικεί.

Α. Tίμημα εξαγοράς

Τίμημα εξαγοράς είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του και μπορεί να  πληρωθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο  μηνιαίο ποσόν τα 100 ευρώ. Ωστόσο εάν έχει ήδη εγγραφεί ο ιδιώτης ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, τότε θα λάβει αμέσως έκπτωση 50%.

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν  επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς

Επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς παρέχονται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Διευκρινίζεται πως εάν συντρέχουν πολλές εκπτώσεις για “κοινωνικούς λόγους”, τότε μετράει μόνο η μεγαλύτερη, αλλά σε καμία περίπτωση το άθροισμα των διαφόρων εκπτώσεων (εφάπαξ πληρωμής , παλαιότητος κλπ) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80%.

Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:

Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο). Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να κτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.

Ποιοι εξαιρούνται 

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω ρύθμιση:

Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και ύστερα από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κλπ.  Η υπόδειξη εξαιρέσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες από την έναρξη του νόμου.

Τι ισχύει για τις αυθαίρετες κατασκευές

Β. Το παράβολο

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εξαγοράς και κατάθεσης σχετικών δικαιολογητικών θα τεθεί σε λειτουργία μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου.  Για να γίνει όμως αυτή η εξαγορά θα πρέπει οι υπόχρεοι να καταβάλουν παράβολο ύψους 300 ευρώ μέσω του συστήματος e-paravolo της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

Γ. Ποιες είναι οι προθεσμίες και οι κυρώσεις 

1. Οι προθεσμίες 

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

2. Οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις είναι οι παρακάτω:

Exit mobile version