«Κάθετος διάδρομος» και στο πετρέλαιο: Σε λειτουργία ύστερα από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - enikonomia.gr

«Κάθετος διάδρομος» και στο πετρέλαιο: Σε λειτουργία ύστερα από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

πετρέλαιο

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης- Σκοπίων,  όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων ο σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας.

Έχουμε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εν ισχύ έναν κάθετο διάδρομο ενεργειακού εφοδιασμού με παραδοσιακά προϊόντα δεδομένου ότι ο αγωγός θα μεταφέρει πετρέλαιο κίνησης που είναι το βασικό προϊόν στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη παραδόθηκε το πρώτο φορτίο και ακολουθεί εντός των ημερών το δεύτερο. Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης η λειτουργία του αγωγού διευκολύνει τις εξαγωγές όχι μόνο προς την Β. Μακεδονία αλλά και σε γειτονικές αγορές όπως το Κόσοβο, η Νότια Σερβία, η Βουλγαρία ενισχύοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στην περιοχή. Επίσης απαλλάσσει την Θεσσαλονίκη από σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο και περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κυκλοφορία των βυτιοφόρων μέσω των οποίων γινόταν τα προηγούμενα 13 χρόνια- διάστημα κατά το οποίο ανεστάλη η λειτουργία του αγωγού- ο εφοδιασμός.

Ο επικεφαλής του ομίλου επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα για την ερευνητική γεώτρηση στο μπλοκ 2 του Ιονίου, από την κοινοπραξία με την ExxonMobil και την Energean τους επόμενους 12-18 μήνες όπως και για τις σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Chevron. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην γεωπολιτική σημασία των εξελίξεων αυτών αναφορικά με την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ακόμη ότι:

 

Exit mobile version