Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για το ύψος της νέας αύξησης – Τι είπε ο Χατζηδάκης

μισθός

Επίκειται νέα σημαντική αύξησή του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Απογευματινή».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε δε πως ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά κατά σχεδόν 10% το 2022 . Ωστόσο, σημείωσε πως, «ανεξάρτητα από τον κατώτατο μισθό, που ορίζεται με τη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε, κανένας δεν εμποδίζει τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε υψηλότερους μισθούς. Αν θέλουν, ας το κάνουν».

Επίσης μίλησε και για το θέμα των τριετιών. Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τοποθέτησή του τόνισε ότι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε πως η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% μέσα στο 2024, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες, είπε . «Επομένως, οι εργαζόμενοι που περιμένουν να ωφεληθούν από το ξεπάγωμα των τριετιών δεν έχουν παρά μία επιλογή: κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι επενδύσεις και νέες δουλειές με ΣΥΡΙΖΑ ή με πολιτική αστάθεια δεν πρόκειται να γίνουν» πρόσθεσε.

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μετά θα γίνει η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 . Και ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023.

Τα σενάρια

Σημειώνεται δε πως ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί την 1η Μαΐου κατά 7,5% και διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ μεικτά δηλαδή στα  660 ευρώ καθαρά. Ενώ υπάρχουν και σενάρια ότι η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Απριλίου θα κυμανθεί 8% και 10%, δηλαδή θα διαμορφωθεί μεταξύ 770 ευρώ και 784 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν επικρατήσει το σενάριο αυτό και αυξηθεί  8 % τότε οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

H πρόταση της ΓΣΕΕ 

Υπενθυμίζεται πως η ΙΝΕ ΓΣΕΕ είχε προτείνει πρόσφατα ο κατώτατος να αυξηθεί στα 826 ευρώ με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version