«Κληρώνει» σήμερα το μέγεθος του «πακέτου» της ΔΕΘ—Τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει”

ΔΕΘ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ: Ορισμένα νέα μέτρα ήδη «κλείδωσαν», κάποια άλλα που είναι σε ισχύ παρατείνονται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που μένουν στην… άκρη μέχρι νεωτέρας. Το ακριβές μέγεθος του πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «κληρώνει» σήμερα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας κατά το β’ 3μηνο της χρονιάς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το τι θα πει η ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνει επί της ουσίας την έκταση του περιβόητου «δημοσιονομικού χώρου» και άρα το πόσες παρεμβάσεις θα έχει την δυνατότητα να «χωρέσει» το «πακέτο» των μέτρων που θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός.

Τι ποσό θα δοθεί για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Όπως όλα δείχνουν -και αφού έχει προηγηθεί ρυθμός ανάπτυξης 7% κατά το α’ τρίμηνο- η δυναμική της εγχώριας οικονομίας θα είναι πολύ ισχυρή, ενώ και στο γ’ τρίμηνο εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς λόγω της ανοδικής πορείας του τουρισμού, κάτι το οποίο  αναμένεται να συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες.

Η απόδοση λοιπόν της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνη που θα καθορίσει το μέγεθος του πακέτου παρεμβάσεων το οποίο θα ανακοινώσει στην 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός.

Με τα δεδομένα αυτά, η βοήθεια που θα δοθεί φέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ.

Ως τώρα ήδη κάποια μέτρα έχουν «κλειδώσει», είτε πρόκειται για νέα ή για άλλα που βρίσκονται σε ισχύ και θα παραταθούν, ενώ υπάρχουν και κάποια στον «πάγκο», δηλαδή μέτρα που θα ενεργοποιηθούν υπό προϋποθέσεις και εφόσον το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, το μέγεθος του οποίου θα πιστοποιηθεί μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»

Ποια είναι όμως τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»;

Ποια μέτρα θα παραταθούν

Υπάρχουν ακόμη εκείνα τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ έχουν όμως ορισμένη ημερομηνία λήξης η οποία πρόκειται να παραταθεί:

«Ψαλίδι» στους φόρους

Στο τραπέζι είναι και το «ψαλίδι» σε φόρους:

Ποια μέτρα μένουν στον «πάγκο»

Στον «πάγκο» και επιδόματα, υπό την έννοια ότι θα ενεργοποιηθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Κάποια άλλα μέτρα τελούν υπό.. κατάρτιση:

Φυσικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστεί –εφόσον συνεχιστούν οι αναταράξεις στην αγορά- ως τα μέσα του 2023.

Exit mobile version