Κόκκινα δάνεια: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τους οφειλέτες

δάνεια

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, νέους, πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας των οφειλετών στους servicers αλλά και τον Ηρακλή ΙΙ κλπ.

Αναλυτικά:

1. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Αναμένονται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στον μηχανισμό του αλγορίθμου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο στόχος είναι ο οφειλέτης να μπορεί να αποδέχεται την ρύθμιση που θα προκύπτει και να μην απορρίπτεται- όπως γίνεται σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει και μεγαλύτερο «κούρεμα» οφειλής από το υφιστάμενο σε περίπτωση που η αξία του δανείου υπερβαίνει σημαντικά την αξία του ενεχύρου. Πάντως οι servicers φαίνεται πως είναι θετικοί στο να δοθεί μια ενισχυμένη προκαταβολή για την ένταξη των δανειοληπτών στη ρύθμιση.

2 Νέοι κανόνες για τη λειτουργία των servicers

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι κανόνες για τη λειτουργία των servicers με στόχο τη προστασία των οφειλετών. Δηλαδή με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις προς τους δανειολήπτες:

Σημείωση: Οι εταιρίες διαχείρισης  που δεν τηρούν τις παραπάνω υποχρεώσεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με ποινές.

3. Ηρακλής ΙΙΙ

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το νέο νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα αναφέρεται και στον Ηρακλή  ΙΙΙ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρότερων τραπεζών όπως και στις βελτιώσεις του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Επίσης  τα μη τραπεζικά ιδρύματα ενδέχεται να δώσουν τη δυνατότητα  αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα χρηματοδότησης.

4. Μητρώο ιδιωτικού χρέους

Αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για την σύσταση ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων στην Ελλάδα μέσω του οποίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ιδιωτικό χρέος, ως προς το ύψος του, το είδος του ανά κατηγορία δανείου και την κατανομή του στους πιστωτές.  Υπενθυμίζεται πως σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καθώς λειτουργούν διαφορετικές βάσεις δεδομένων από τους φορείς που εμπλέκονται.

 

 

Exit mobile version