Κρις Ράιτ για φυσικό αέριο: Σύντομα ενδέχεται η Ελλάδα να εξάγει το δικό της - enikonomia.gr

Κρις Ράιτ για φυσικό αέριο: Σύντομα ενδέχεται η Ελλάδα να εξάγει το δικό της

υπουργός

Σύντομα ενδέχεται η Ελλάδα να εξάγει δικό της φυσικό αέριο, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, στο πλαίσιο των εργασιών της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-Tec) που διεξάγεται στην Αθήνα.

Όπως είπε σήμερα, η  Ελλάδα είναι η πύλη για την Ευρώπη του αμερικανικού LNG και  «σύντομα πιθανόν από την παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές», συμπλήρωσε τονίζοντας την αξιοποίηση από το Ισραήλ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μεταμόρφωσαν την οικονομία και το ενεργειακό σύστημά του. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε, να επενδύσουμε σε ενεργειακές υποδομές προκειμένου να αυξηθεί σε μεγάλη κλίμακα η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα», σημείωσε.

Οι δηλώσεις Παπασταύρου και Τσάφου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου μίλησε για κοινούς στόχους από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού: να εξαλειφθεί το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ). «Χτίζουμε, είπε, μια μακρόχρονη συμμαχία που θα φέρει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή μας » είπε.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος απαρίθμησε 3 προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει πράξη η κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία – όπως είπε – αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Πρώτον, υποδομές στις οποίες η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις (σταθμοί ΥΦΑ, ελληνοβουλγαρικός αγωγός, σταθμοί συμπίεσης κ.α.). Δεύτερον, να υπάρχει ένα εμπορικά ανταγωνιστικό προϊόν για τις υπηρεσίες μεταφοράς του φυσικού αερίου προς βορρά. Και τρίτον, να είναι αυστηρή η εφαρμογή της απαγόρευσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε για το πρώτο, εργαζόμαστε για το δεύτερο και αν έχουμε πραγματική απαγόρευση του ρωσικού αερίου θα μπορέσουμε να το υποκαταστήσουμε με Υγροποιημένο Αέριο », είπε.

Ο κ. Τσάφος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των τιμών της ενέργειας τα επόμενα χρόνια καθώς περισσότερο υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά, αντικαθιστώντας το ρωσικό αέριο, οι ροές του οποίου μειώθηκαν μετά την εισβολή.

«Δεν έχουμε ανακάμψει ακόμα από το σοκ του 2022, είμαστε όμως στις τελευταίες σελίδες της ενεργειακής κρίσης. Η πρόοδος θα είναι εμφανής κάθε χρόνο , καθώς αυξάνεται η προσφορά αερίου οι τιμές θα πέφτουν και η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα θα βελτιώνεται » κατέληξε ο κ. Τσάφος.

 

Exit mobile version