Κυριάκος Πιερρακάκης στην Realnews: Ετοιμάζουμε ηλεκτρονικό «δίχτυ» για τα ακίνητα

Κυριάκος Πιερρακάκης

Tη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα ακίνητα, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της ήδη από το καλοκαίρι, προαναγγέλλει στη Realnews ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ – ΠΗΓΗ: Realnews

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ηλεκτρονικό ‘‘δίχτυ’’ για τα ακίνητα… Το καλοκαίρι του 2025, η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια νέα βάση δεδομένων όπου όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων και τη χρήση τους, εάν δηλαδή κατοικούν σε αυτά, τα εκμισθώνουν ή είναι κενά. Αντίστοιχα και οι ενοικιαστές. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον θα έχουμε ένα ψηφιακό ‘‘μάτι’’ για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σαρώνοντας τα στοιχεία επτά εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι έρχονται και άλλες μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη στη ΔΕΘ και τονίζει: «Ιεραρχούμε τη μεσαία τάξη ως βασική προτεραιότητα, αλλά δεν θα περιοριστούμε εκεί. Εκτιμώ ότι θα έχουμε ευχέρεια να κάνουμε και άλλες κινήσεις».

Ποιο είναι το πολιτικό σκεπτικό πίσω από την επιλογή των μέτρων που ανακοινώσατε την Τρίτη του Πάσχα; Γιατί τώρα;

Γιατί την Τρίτη του Πάσχα δημοσιοποιήθηκε από τη Eurostat το πλεόνασμα του 4,8% που μας έδωσε τον δημοσιονομικό χώρο και την ώθηση να ενεργοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας. Η πραγματική πρόοδος είναι αυτή που φτάνει σε κάθε σπίτι. Πολύ συνειδητά λοιπόν επιλέξαμε να στηρίξουμε τους πολίτες που ζουν στο ενοίκιο και σηκώνουν ένα δυσβάσταχτο βάρος και τους συνταξιούχους που δεν έχουν άλλον τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που είμαστε δίπλα στην κοινωνία. Αυξήσεις έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί, ανακοινώσαμε ότι θα αυξηθούν οι αποδοχές των ενστόλων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι πίσω από κάθε κίνησή μας ξεδιπλώνονται ένας προσεκτικός σχεδιασμός και μια προτεραιοποίηση των αναγκών, με έναν κοινό παρονομαστή: Η ανάπτυξη να επιστρέψει στους πολλούς.

Σας ασκήθηκε κριτική από την αντιπολίτευση ότι οι παροχές ήταν μικρές σε σύγκριση με το υπερπλεόνασμα – ρεκόρ που κατέγραψε η ελληνική οικονομία. Τι απαντάτε;

Το 4,8% πλεόνασμα είναι μια εξαιρετική επίδοση. Και κυρίως επειδή δεν προέρχεται από την υπερφορολόγηση, όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ που ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη. Αυτή τη φορά τα έσοδα είναι από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από την ανάπτυξη. Από τους 500.000 πολίτες που βρήκαν δουλειά και πληρώνουν πλέον φόρους και εισφορές, από την αύξηση των μισθών, από τις επιχειρήσεις που είδαν άνοδο στον τζίρο τους. Αυτό το πλεόνασμα επιτεύχθηκε ενώ η κυβέρνηση μειώνει φόρους και εισφορές. Δεν θα πάω πολύ πίσω στον χρόνο. Θα σας πω μόνο για το 2025. Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, μειώσαμε μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές, προχωρήσαμε στην αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών για τους γιατρούς, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ 20% επιπλέον στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τα σπίτια τους. Συνολικά έχουμε μειώσει πάνω από 70 φόρους και δεν έχουμε αυξήσει κανέναν.

Να επιμείνω στην ερώτηση. Δεν είναι λίγα τα χρήματα που επιστρέφετε στους πολίτες από το σύνολο του πλεονάσματος;

Δεν έχει να κάνει πια το ύψος του πλεονάσματος με το τι μπορείς να επιστρέψεις στην κοινωνία. Ο νέος ευρωπαϊκός δημοσιονομικός κανόνας βασίζεται στο ανώτατο όριο δαπανών και με το 1,1 δισ. ευρώ που δίνουμε σε ενισχύσεις και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε να επιστρέψουμε μέρισμα στην κοινωνία το 2025. Και αυτό το ποσό βρέθηκε από τις πολιτικές που αναπτύξαμε και κάποιες εξ αυτών, όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είχαν υπεραπόδοση.

Με τα υπόλοιπα χρήματα του πλεονάσματος θα πληρώσουμε μέρος του χρέους μας. Αυτό επιφέρει πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη. Η χώρα κερδίζει τα χρήματα από τους τόκους και μπορεί να ενισχύσει με αυτά συνολικά την οικονομία. Επίσης, κερδίζει σε αξιοπιστία, βελτιώνει την εικόνα του χρέους και το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας. Ηδη ανακοινώσαμε ότι θα εξοφλήσουμε 10 χρόνια νωρίτερα το πρώτο, ακριβό, μνημονιακό δάνειο. Αυτό θα γίνει το 2031 αντί για το 2041. Και θα το κάνουμε για να μην στείλουμε τον λογαριασμό στα παιδιά μας, στα οποία θέλουμε να κληροδοτήσουμε ανάπτυξη και όχι χρέη.

Είπατε πως η επιστροφή ενός ενοικίου επιλέχθηκε ως μέτρο και για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εκτιμάτε ότι αρκεί αυτό από μόνο του για να αποκαλύψει το «μαύρο» χρήμα στις εκμισθώσεις;

Από μόνο του δεν αρκεί, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ και σας βεβαιώνω ότι έχουμε όλα τα εργαλεία και την πρόθεση να αποκαλύψουμε τη φοροδιαφυγή. Θέλω να σας δώσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, στα οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι φορολογικές Αρχές. Οι φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν ότι δαπανούν μεσοσταθμικά για ενοίκιο 208 ευρώ τον μήνα. Οι φορολογούμενοι με μεγαλύτερο εισόδημα, μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ, λένε ότι η μηναία δαπάνη τους για στέγαση είναι 308 ευρώ τον μήνα. Οι ενοικιαστές με έσοδα μεταξύ 45.000 και 50.000 ευρώ τον χρόνο δηλώνουν ενοίκιο, κατά μέσο όρο, 365 ευρώ τον μήνα. Αυτό, για εμάς, σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιοχής. Η επιστροφή λοιπόν ενός ενοικίου στις οικογένειες θα γίνεται με βάση το δηλωθέν ποσό. Δεν συμφέρει κανέναν πλέον να αποδέχεται να μην δηλώνεται το πλήρες ποσό, γιατί έτσι θα χάνουν στην επιστροφή. Φυσικά, δεν μένουμε μόνον εκεί.

Τι άλλο σχεδιάζετε;

Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ηλεκτρονικό «δίχτυ» για τα ακίνητα. Και έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε. Το καλοκαίρι του 2025, η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια νέα βάση δεδομένων όπου όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων και τη χρήση τους, εάν δηλαδή κατοικούν σε αυτά, τα εκμισθώνουν ή είναι κενά. Αντίστοιχα και οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν. Για κάθε ακίνητο στη χώρα θα δημιουργηθεί ένας ατομικός φάκελος, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: Την επιφάνεια, τη θέση, τον όροφο, αν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, νοικιασμένο. Θα έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τον ΔΕΔΔΗΕ, ενοποιημένα όλα σε μια πλατφόρμα. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον θα έχουμε ένα ψηφιακό «μάτι» για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σαρώνοντας τα στοιχεία επτά εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Είμαστε δίπλα στους κατόχους ακίνητης περιουσίας και το έχουμε αποδείξει με στοχευμένες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, στις γονικές παροχές, με φοροαπαλλαγές για τα κλειστά ακίνητα που δίδονται για μακροχρόνια μίσθωση, με γενναίες επιδοτήσεις για την αναβάθμιση των κατοικιών. Τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και προστατεύουμε την ιδιοκτησία. Και θα κάνουμε και άλλα. Ομως θέλουμε φορολογική δικαιοσύνη και αυτό σημαίνει πως όλοι πρέπει να δηλώνουν τα έσοδά τους από τα ακίνητα.

Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσετε στη ΔΕΘ θα είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από 1,1 δισ. ευρώ και ποιους θα αφορά;

Ολα στην ώρα τους. Θα σας απαντήσω με ακρίβεια στο τέλος του καλοκαιριού, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πώς πηγαίνουν τα έσοδα το 2025. Πρώτα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο και μετά υλοποιούμε τον σχεδιασμό που έχουμε. Και ειδικά σε δύσκολους καιρούς διεθνώς, όπως αυτοί που διανύουμε, είμαστε διπλά προσεκτικοί. Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έρχονται και άλλες μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη που κράτησε ζωντανή την οικονομία τα δύσκολα χρόνια.

Τα μεσαία εισοδήματα είναι ήδη στον πυρήνα των προβλέψεών μας. Εχουν μειωθεί φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ πρόσφατα διευρύναμε τα όρια και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ιεραρχούμε τη μεσαία τάξη ως βασική προτεραιότητα, αλλά δεν θα περιοριστούμε εκεί. Εκτιμώ ότι θα έχουμε ευχέρεια να κάνουμε και άλλες κινήσεις.

Πληροφορούμαι πως στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα εισαχθεί προς έγκριση ο νέος δημοσιονομικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποιες αλλαγές κομίζει στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας;

Είναι πολύπλοκο αλλά θα προσπαθήσω να το απλοποιήσω. Ακόμη και όταν η οικονομία υπεραποδίδει, δεν θα μπορούμε να ξεπερνούμε το όριο δαπανών που έχουμε συμφωνήσει. Αν όμως η οικονομία δεν αποδίδει, δεν θα τιμωρούμαστε με περιοριστικές πολιτικές. Θα χρησιμοποιούμε το απόθεμα για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάζουν ανέξοδα, χωρίς κόστος, χωρίς σχέδιο, χωρίς ποτέ να εξηγούν πώς θα υπερβούν τους νέους κανόνες. Για κάθε ευρώ που υπόσχονται, πρέπει από κάπου αλλού να κόβουν. Αυτό βέβαια επιμελώς το αποκρύπτουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει άδικη την προσωπική διαφορά στις συντάξεις πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός. Μήπως ήρθε η ώρα να καταργηθεί;

Η προσωπική διαφορά στις συντάξεις προέκυψε από μια ανορθολογική διαχείριση των συνταξιοδοτικών εισφορών και παροχών για χρόνια πριν από την κρίση του 2009. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες που δημιουργεί η προσωπική διαφορά, εξομαλύνοντας τις αυξήσεις σε όσους έχουν προσωπική διαφορά. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα συμμετείχατε σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Πώς αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ την προοπτική της ελληνικής οικονομίας;

Ημουν στο ΔΝΤ ανήμερα της δέκατης πέμπτης επετείου από την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης και στα μνημόνια. Είναι μια εποχή που αφήσαμε πίσω μας και τώρα επιχειρούμε να επουλώσουμε τις πληγές στην κοινωνία. Τα στοιχεία που παρουσίασα στους διεθνείς αξιωματούχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακά. Είμαστε στις έξι ευρωπαϊκές χώρες με πλεονάσματα. Το 2028 το χρέος θα έχει πέσει 60 μονάδες κάτω από το 2020, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008. Οι διεθνείς αξιωματούχοι, στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΝΤ, έκαναν λόγο για το ελληνικό «success story». Με σύνεση και σταθερότητα ξαναχτίζουμε την οικονομία από την αρχή σε υγιείς βάσεις.

Τι κλίμα αποκομίσατε ως προς τη διαπραγμάτευση Ε.Ε. και ΗΠΑ στο φόντο των επαπειλούμενων αμερικανικών δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα; Πόσο σίγουροι μπορούμε να νιώθουμε για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας;

Η κρίση μάς βρίσκει σε μια χρονική στιγμή που η χώρα αθροίζει θετικές ειδήσεις, άρα εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στη συγκυρία. Εξαρχής ταχθήκαμε εναντίον των δασμών. Στηρίζουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και περιμένουμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχει πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού;

Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγείται της προσπάθειας. Η χώρα χρειάζεται καθαρό σχέδιο και συνέπεια. Η σταθερότητα δεν είναι απλώς πολιτική επιλογή, είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η οικονομία, να έρθουν επενδύσεις, να στηριχθούν οι πολίτες. Θα κριθούμε σε δύο χρόνια και στο τέλος της διαδρομής θα μετρηθούν όλα: Οι μειώσεις φόρων, οι δουλειές που δημιουργήθηκαν, οι ζωές που άλλαξαν προς το καλύτερο.

Διαβάστε την συνέντευξη

Exit mobile version