Μεταβιβάσεις εξπρές με… όχημα τον Ψηφιακό Φάκελο Ακινήτων – Τι θα αλλάξει

ακίνητα

Με διαδικασίες εξπρές θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις κατοικιών καθώς  έρχεται και επισήμως ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων.

Η σχετική παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 6 Μαρτίου του 2023, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και είχε επισημαίνει πως όταν το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, τότε ο συμβολαιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει όλα τα στοιχεία, δηλαδή τα έγγραφα τα οποία αφορούν το οίκημα, αυτόματα από την νέα πλατφόρμα που θα συντάσσει τον «Ψηφιακό Φάκελο Ακινήτου».

Τα δικαιολογητικά

Η εν λόγω εφαρμογή θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) τα οποία θα αντλεί ο συμβολαιογράφος και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Ο στόχος είναι η μεταβίβαση ακινήτου να ολοκληρώνεται σε 2 με 3 ημέρες. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα απαιτούνταν 17 δικαιολογητικά  για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Ποια πιστοποιητικά θα μπορούν να αντλούν οι συμβολαιογράφοι σε πρώτη φάση

Οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν σε πρώτη φάση να αντλούν ηλεκτρονικά τα εξής:

Η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

Ο ρόλος του συμβολαιογράφου

Στην πλατφόρμα αυτή  ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος θα μπορεί:

α) Να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο.

β) Να αιτείται τη διόρθωση των παραπάνω εγγράφων ή πληροφοριών.

γ) Να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

• Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.

 

 

 

 

Exit mobile version