Quantcast
Νέα έρευνα του ΕΒΕΑ: Γιατί το 17,2% των επιχειρήσεων δεν βρίσκει προσωπικό - enikonomia.gr
share

Νέα έρευνα του ΕΒΕΑ: Γιατί το 17,2% των επιχειρήσεων δεν βρίσκει προσωπικό

δημοσιεύτηκε:

Το προηγούμενο διάστημα 9 στις 10  επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους, ωστόσο η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διακατέχεται από έντονο προβληματισμό σχετικά με τις δυνατότητες ανεύρεσης προσωπικού με τις δεξιότητες που αναζητεί, όπως αυτό προέκυψε  από την έρευνα που διενήργησε πρόσφατα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τα συμπεράσματά της οποίας τα παρουσίασε η πρόεδρος του, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το 3% δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε, το 30% απάντησε ότι κάλυψε τις ανάγκες τους αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελε, το 39% αναφέρει ότι ακόμη αναζητεί υπάλληλο με τις δεξιότητες που θέλει ενώ το 17,2% δηλώνει ότι ο βαθμός δυσκολίας στην ανεύρεση των εργαζόμενων που αναζητεί είναι τόσο μεγάλος που προβλέπει ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες του.

Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων

Η κ.Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένα κοινό πρόβλημα, σοβαρότερο στις επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ και τα επαγγέλματα που εμφανίζονται να «λείπουν» από την αγορά είναι αυτά των μηχανικών, των οικονομικών και τεχνικών κλάδων και της πληροφορικής. Πάντως, όπως συμπλήρωσε η ίδια, οι ανάγκες της αγοράς ποικίλουν και είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι «τα τελευταία χρόνια πιστοποιήσαμε συλλέκτες αυτοφυών μανιταριών στην Ήπειρο, γιατί για τον συγκεκριμένο τόπο αυτό είναι σημαντικό θέμα».

Αποτέλεσμα της κατάστασης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι ότι το 80% των επιχειρήσεων εκτιμά ως αναγκαία την κατάρτιση και επανακατάρτιση αλλά μόνο το 3% το κάνει εσωτερικά και η πλειοψηφία ζητάει αυτή την διαδικασία να την αναλάβει το κράτος ενώ έξι στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς.

Επιπλέον, η πανδημία δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά εργασίας, αυτή της τηλεργασίας η οποία ήρθε για να μείνει καθώς μόλις το 32,5% δήλωσε ότι δεν έκανε αλλαγές σε αυτό το θέμα ενώ όσοι υιοθέτησαν την τηλεργασία δηλώνουν ότι διατηρούν αυτή την ευελιξία.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην συμπερίληψη, όπως σημείωσε η πρόεδρος, μελέτες δείχνουν ότι η νεοφυης επιχειρηματικότητας είναι πιο δεκτική σε προσαρμογές.

Η κ. Εφραίμογλου σημείωσε ότι χρειάζεται να επαναρυθμιστεί ο θεσμός της μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναθεωρηθούν τα προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε αυτό το πλαίσιο το ΕΒΕΑ, αλλά και άλλοι φορείς, έχουν σημαντικό ρόλο καθώς προωθούν νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς,

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό των επιχειρήσεων και ότι υπάρχουν ελλείψεις σε επαγγέλματα γιαυτό και, όπως υπογράμμισε, ενισχύεται ο θεσμός της μαθητείας και έχουν δεσμευτεί πολύ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ανασχεδιάζονται τα προγραμμάτων σπουδών.

Τέλος η Ρεβέκκα Πιτσίκα πρόεδρος και η CEO της εταιρίας People For Business ανέφερε ως παράδειγμα , στην τοποθέτησή της ότι ζούμε σε μια τεράστια τεχνολογική αλλαγή και σε εποχή μετασχηματισμών στην εργασίας, πως το 67% της αυτοκινητοβιομηχανίας θα χρειάζεται τα επόμενα χρόνια τεχνικούς για 3D εκτυπώσεις ή ειδικότητες τεχνικής νοημοσύνης ενώ συμβαίνουν αλλαγές και στην ίδια την εργασία καθώς πριν μερικά χρόνια ένας γεωπόνος απασχολούνταν 100% στο πεδίο και τώρα αναλύει δεδομένα και απασχολείται στο πεδίο το 50% του χρόνου του.

Είναι πρόδηλες δηλαδή ο μετασχηματισμός της εργασίας και απαραίτητος ο εμπλουτισμός της εκπαίδευσης και η δια βίου μάθηση. Επιπλέον, οι νεότερες γενιές εργαζόμενων έχουν και άλλα χαρακτηριστικά δηλαδή τους απασχολεί πιο σύνθετα το σύστημα αμοιβών παροχών και εξέλιξης. Δηλαδή δεν διαλέγουν τον υψηλότερο μισθό αλλά διαλέγουν την αρμονία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής, τις δυνατότητες προσωπικής βελτίωσης, τους ενδιαφέρει ο σκοπός της επιχείρησης «Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να απασχολούν τις εταιρείες όταν θέλουν να προσελκύσουν ένα ταλέντο. Αλλά και να το κρατήσουν» όπως σημείωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.