Έρευνα του ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνει το crash test στις τιμές τροφίμων - Τα στοιχεία για την Ελλάδα και η σύγκριση με την ΕΕ - enikonomia.gr

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνει το crash test στις τιμές τροφίμων – Τα στοιχεία για την Ελλάδα και η σύγκριση με την ΕΕ

τρόφιμα

Το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τροφίμων μεταξύ των 27 κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ.

Παράλληλα επισημαίνεται πως εξετάστηκε η πορεία των τιμών τον Αύγουστο 2025 σε σχέση με τον Αύγουστο 2024 και από το  2018 η Ελλάδα καταγράφει ως επί το πλείστον χαμηλότερο πληθωρισμό από τον Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα αποτελέσματα

Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Σημειώνεται ότι ο δείκτης της Eurostat αφορά όλα τα σημεία πώλησης τροφίμων και ποτών, δηλαδή εκτός των σουπερμάρκετ και τα μικρά μη ειδικευμένα πώλησης, παντοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα, αρτοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, λαϊκές αγορές κλπ.

Σχήμα 1: Δείκτης εξέλιξης τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

 

2.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση καταγράφεται σε γενικές τιμές διαχρονικά στις μετρήσεις της Eurostat. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχήμα 2, από τον Ιανουάριο 2018 έως τον Αύγουστο 2025, σε διάστημα 92 μηνών, η Ελλάδα κατέγραψε χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους 73 μήνες. Οι μόνες περιόδους στις οποίες φαίνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2022 και από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, πρόκειται για την περίοδο ανατιμήσεων στο Ελαιόλαδο, το οποίο στο ελληνικό καλάθι έχει πολύ μεγαλύτερη αναλογικά βαρύτητα. Από τον Οκτώβριο 2024 μέχρι σήμερα καταγράφονται χαμηλότεροι δείκτες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχήμα 2: Δείκτης εξέλιξης τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

 

3.Όσον αφορά συγκεκριμένα την τιμή του νωπού κρέατος και την τιμή νωπού βόειου κρέατος, στην Ελλάδα καταγράφεται πληθωρισμός 7,5% για το νωπό κρέας και 15,7% για το νωπό βόειο κρέας. Αν και οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο, 4,5% και 11,8% αντίστοιχα, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με τις άλλες χώρες στο νωπό βόειο κρέας και βρίσκεται στην 10η θέση. Η Γαλλία καταγράφει την χαμηλότερη αύξηση με 6% ενώ η Ολλανδία την υψηλότερη αύξηση με 29,8%.

Σχήμα 3: Δείκτης εξέλιξης τιμών νωπού κρέατος 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

 

Οι βασικοί λόγοι αύξησης τιμής του βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι:

Σχήμα 4: Ενδεικτική τιμή παραγωγού Ευρωπαϊκής Ένωσης για Βόιο κρέας (νεαρό αρσενικό ζώο) τιμή σε € ανά 100 κιλά (Πηγή: Eurostat)

 

4.Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποκατηγορίες τροφίμων, η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ψωμί και τα δημητριακά 1,0% έναντι 1,9%, στα γαλακτοκομικά 0,2% έναντι 4,6%, στα λίπη και έλαια -20,3% έναντι 6,0%, στα γλυκά 6,5% έναντι 7,5% στα λοιπά τρόφιμα 1,2% έναντι 1,3% και στα μη αλκοολούχα ποτά 6,4% έναντι 8,5%, ενώ καταγράφει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα φρούτα 19,2% έναντι 9,5% και στα λαχανικά 0,4% έναντι 0,3%.

Σχήμα 5: Δείκτης εξέλιξης τιμών κατηγοριών τροφίμων 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

Exit mobile version