Νέα ρύθμιση για τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη: Διευκρινίσεις Πιερρακάκη για τις 2 κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται -Τι είπε για την πληρωμή των επιπλέον τόκων - enikonomia.gr

Νέα ρύθμιση για τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη: Διευκρινίσεις Πιερρακάκη για τις 2 κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται -Τι είπε για την πληρωμή των επιπλέον τόκων

Κυριάκος Πιερρακάκης

Διευκρινίσεις για τις δύο κατηγορίες πολιτών που δεν συμπεριλαμβάνονται αναδρομικά στη νέα ρύθμιση για τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA.

Η απόφαση δεν αφορά στους δανειολήπτες που αποπλήρωσαν το χρέος τους αλλά και όσους έχασαν τη ρύθμιση, τόνισε και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο αυτό συνέβη.

«Έχουμε δύο κατηγορίες αναδρομικά που δεν τις πιάνει η περίμετρος της απόφασης:

«Έχουμε εκείνους που έχασαν τη ρύθμιση. Το 70% δεν είχε πληρώσει ούτε μια δόση…ούτε μέρος της δόσης. Δηλαδή εδώ κάνουμε μια ρύθμιση τόκων….μια ρύθμιση του πόσα χρήματα πρέπει να πληρώνει κάποιος τον μήνα. Έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις για αυτούς 10ετίας .Φανταστείτε  τι πρέπει να κάνουμε εδώ; καθαρές λύσεις, να βγάλουμε το γκρίζο από την εξίσωση» συμπλήρωσε.

Παράδειγμα

Στην συνέχεια ερωτήθηκε για το εάν κάποιος που είχε πάρει ένα δάνειο 100.000 ευρώ με τον Νόμο Κατσέλη και πλήρωσε παραπάνω από 50.000 ευρώ σε τόκους και αποπλήρωσε το δάνειο μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. 

«Εάν έχει αποπληρωθεί το δάνειο, δεν  υπάρχει πλέον επισφάλεια στο σπίτι και αυτό πρέπει να γίνει για λόγους συστηματικότητας. Αλλά οι τόκοι είναι ελάχιστοι σε αυτές τις περιπτώσεις” απάντησε και πρόσθεσε «τα δάνεια αυτά ήταν με 20ετείς ρυθμίσεις. Και οι ρυθμίσεις ξεκίνησαν κάπου το 2019. Αυτό που ψηφίσαμε χθες αφορά πάνω από 100.000 δανειολήπτες…. πάνω από 100.000 νοικοκυριά. Είναι τεράστιος αριθμός» .

Πότε θα αρχίσει ο δανειολήπτης του Νόμου Κατσέλη να αποπληρώνει την κανονική δόση

Ακόμη ερωτήθηκε για το πότε ο δανειολήπτης του Νόμου Κατσέλη  θα αρχίσει να αποπληρώνει την κανονική του δόση. «Τώρα, επί τόπου. Eίδα χθες  μια ανακοίνωση -και οφείλω να σας πω πως χάρηκα -μιας εταιρείας διαχείρισης δανείων η οποία χαιρέτιζε το γεγονός του ότι πλέον υπάρχει σαφήνεια και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το να υπάρχει σαφήνεια. Το λέω αυτό γιατί  άκουγα τις τελευταίες ημέρες  ότι υπήρχε ενδεχόμενο προσφυγής των funds, των  servicers για περαιτέρω διευκρινίσεις του Αρείου Πάγου. Δεν θέλαμε να υπάρχει γκρίζα ζώνη» απάντησε.

Exit mobile version