Νέο πακέτο στήριξης με το… καλημέρα του 2023 – Ποιο «κομμάτι» μέτρων είναι ήδη… δεμένο

μέτρα στήριξης

Αν και ήταν ήδη ξεκάθαρο πως το «καλάθι» των παροχών για φέτος δεν χωρούσε κάτι ακόμη, ήρθαν και τα στοιχεία του προϋπολογισμού να το επιβεβαιώσουν: Η νέα χρονιά όμως είναι μια … διαφορετική υπόθεση. Τα έσοδα από τους φόρους στα διυλιστήρια γεμίζουν το «σακούλι» του κράτους και διαμορφώνουν τα περιθώρια για έναν νέο πακέτο στήριξης με το… καλημέρα του νέου έτους. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν σενάρια για ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό ενός νέου πακέτου ενίσχυσης των νοικοκυριών το Σάββατο στο τέλος της κουβέντας για τον Προϋπολογισμό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης   

Βεβαίως το ότι προέκυψαν έσοδα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι απεριόριστα τα χρήματα και φυσικά δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν και όλα τα αιτήματα: Για παράδειγμα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ανακοινώσεις για χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών από «κομμένα» δώρα και επικουρικές, όπως αυτά προέκυψαν από τις σχετικές αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Εδώ να θυμίσουμε πως τα αναδρομικά θα τα λάβουν μόνον όσοι τα διεκδίκησαν στις αίθουσες των δικαστηρίων και μόνον αφού τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Οι σκέψεις για επιταγή τροφίμων έως 200 ευρώ

Αντίθετα, το πιο πιθανό είναι ο Πρωθυπουργός να κινηθεί προς μια κατεύθυνση ενίσχυσης των νοικοκυριών ώστε να αντεπεξέλθουν στο πεδίο της ακρίβειας στα ράφια των super market, με την χορήγηση του αποκαλούμενου και food pass.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου κουπονιού που θα στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων όσον αφορά στα ψώνια του νοικοκυριού: Η πρόταση –που πιθανόν θα… μετατραπεί σε ανακοίνωση- είναι να διατεθεί ένα ηλεκτρονικό κουπόνι στo πρότυπo του Fuel Pass που δόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα καύσιμα, ώστε να ενισχύσει τα νοικοκυριά στη μάχη κατά της ακρίβειας που παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η νέα αυτή επιδότηση αναμένεται να έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σημαντικό ρόλο θα παίζει και η οικογενειακή κατάσταση, ενώ θα καλύπτει ολόκληρο το α’ τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Η επιταγή – food pass για την αγορά τροφίμων θα αφορά σε προϊόντα του καλαθιού νοικοκυριού – αν και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της επιδότησης θα αρχίζει από 100 ευρώ, ενώ θα ισχύσουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να φτάσουν το ποσό έως και τα 200 ευρώ ή και παραπάνω

Πώς προέκυψαν τα χρήματα για το νέο πακέτο ενίσχυσης

Πως προέκυψαν όμως τα χρήματα που θα επιτρέψουν και νέες παροχές; Για να γίνει κατανοητό έχουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου που δείχνει πως διαμορφώνεται ένα περιθώριο ασφαλούς επίτευξης του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022 και προσδοκίες καλύτερων επιδόσεων με περαιτέρω περιορισμό του. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα στο μισό σε σχέση με τον ετήσιο στόχο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος θα αποτελέσουν το τελευταίο δημοσιονομικό σήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, τοποθέτηση βεβαίως που «έκλεισε» με αυτό τον τρόπο κάθε περιθώριο -παρότι είχε ήδη αποκλειστεί- να υπάρξει νέος κύκλος παροχών με δημοσιονομική επίπτωση στο τρέχον έτος.

Αντίθετα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει έως το τέλος του έτους πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στην τρέχουσα χρήση ενισχύει την προοπτική ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων εκτιμάται πως θα βεβαιωθούν έσοδα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023, δημιουργώντας έτσι περιθώριο νέου κύκλου παροχών με εφαρμογή την επόμενη χρονιά, χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Υπενθυμίζουμε πως ανακοινώθηκε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.126 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.882 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Νοέμβριο.

Ποιο είναι το «πακέτο» που έχει ήδη δρομολογηθεί για τη νέα χρονιά

Πέρα όμως από τα νέα πιθανά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και προκύπτουν από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, υπάρχει και το πακέτο εκείνο που έχει ήδη προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά και ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό: Στα μέτρα του 2023 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών, οι μειωμένοι συντελεστές σε καφέ, εστίαση, μεταφορές έως το τέλος Ιουνίου 2023 αλλά και η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως και το 2024.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα για το 2023 αφορούν:

Επιπλέον:

Επίσης, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αποτελούν:

 

Exit mobile version