Nέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω – Όλες οι λεπτομέρειες

άνεργοι

άνεργοι

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων που αφορά την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Αναλυτικά στο ΦΕΚ  αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Ωφελούμενοι της δράσης, ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης που επιλέγει η δικαιούχος επιχείρηση, είναι:

α. εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 45 ετών και άνω (επιλογή ενίσχυσης βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) υπ’ αρ. 1407/2013 (L 352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de-minimis).

β. εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 (επιλογή βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αρ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής).

Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνω των 12 μηνών μακροχρόνια άνεργοι, που είναι 45 ετών και άνω.

Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται:

2. Κατά την υπόδειξή τους οι ωφελούμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

3. Δεν εντάσσονται:

α. Δεν μπορούν να υποδειχθούν ως άνεργοι σε επιχειρήσεις άτομα που κατά το τελευταίο 24μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής από την επιχείρηση:

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις εκτός του ελέγχου που διενεργεί ο εργασιακός σύμβουλος αναζητούντων εργασία, οι άνεργοι προσκομίζουν στην Υπηρεσία σχετική υπεύθυνη δήλωση κατά την υπόδειξή τους στην επιχείρηση.

β. Άτομα που προσελήφθησαν από την επιχείρηση μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

γ. Εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου) και

δ. Άτομα τα οποία:

4. Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ 2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 7.3 του άρθρου 7 της παρούσας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

1. Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services), στην ιστοσελίδα https://www.dypa.gov.gr/.

2. Τα στάδια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής είναι τα εξής:

α. Μετά τη δημοσίευση της παρούσας και της δημόσιας πρόσκλησης, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση, υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services).

β. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση (τόσο για την έδρα όσο και για τα υποκαταστήματα) να είναι εγγεγραμμένος χρήστης στο πληροφοριακό σύστημα (portal) της Δ.ΥΠ.Α. και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

γ. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

δ. Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής (στην οποία εμπεριέχεται η εντολή κενής θέσης), οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα των ατόμων που επιθυμούν να προσλάβουν, λοιπά επιθυμητά προσόντα πρόσληψης (ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, γνώσεις Η/Υ), στο πλαίσιο του προγράμματος.

ε. Επισυναπτόμενα έγγραφα:

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ -ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το δεσμευόμενο προσωπικό (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης που επιλέξουν να ενταχθούν.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να επιχορηγηθούν βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού 651/2014 (L187) της Επιτροπής, υποχρεούνται να διατηρήσουν το δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) προσωπικό ήτοι τον αριθμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) ή τον αριθμό των απασχολουμένων, εφόσον ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ΕΜΕ κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης καθώς και το επιχορηγούμενο προσωπικό.

[Στον αριθμό των απασχολουμένων υπολογίζονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως καθεστώτος απασχόλησης, εφόσον αυτό μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση].

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, για να είναι δυνατή η συνέχιση του προγράμματος. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας, κατά 30 ημέρες, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ 2).

Σε περίπτωση αντικατάστασης επιχορηγούμενου εργαζόμενου πρέπει ο αντικαταστάτης να πληροί τις προϋποθέσεις της δράσης σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις:

α. που επιλέγουν να επιχορηγηθούν βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 1407/2013, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DeMinimis) ο αντικαταστάτης που προσλαμβάνεται είναι της ίδιας ειδικότητας με τον αρχικά προσλαμβανόμενο και υποδεικνύεται με συστατικό σημείωμα από τους εργασιακούς συμβούλους της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

β. που επιλέγουν να ενταχθούν βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, ο αντικαταστάτης που προσλαμβάνεται είναι της ίδιας ειδικότητας και κατηγορίας με τον αρχικά προσλαμβανόμενο και υποδεικνύεται με συστατικό σημείωμα από τους εργασιακούς συμβούλους της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

Στις περιπτώσεις:

α. Μη αντικατάστασης του προσωπικού, το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό και δεν καταβάλλεται κανένα ποσό επιχορήγησης για τη θέση ή τις θέσεις που μειώθηκαν.

β. Αλλαγής του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική απασχόληση του δεσμευόμενου (μη επιχορηγούμενου) προσωπικού της, η επιχείρηση υποχρεούται να προβεί στην πρόσληψη επιπλέον ατόμου προκειμέ-νου να διατηρηθεί ο αριθμός δέσμευσης του προσωπικού της.

γ. Μη αντικατάστασης (επιχορηγούμενου ή μη) λόγω έλλειψης ειδικότητας ή κατηγορίας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, από την ημερομηνία αποχώρησης του εργαζόμενου χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

δ. Στράτευσης, ασθένειας, ανυπαίτιου κωλύματος (όπως κυοφορίας- λοχείας), ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που αφορά είτε στο επιχορηγούμενο άτομο είτε και στο δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό, δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα προσκομίσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ  εδώ

 

 

Exit mobile version