Quantcast
Οι ενστάσεις της ΟΚΕ στις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση - enikonomia.gr
share

Οι ενστάσεις της ΟΚΕ στις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

δημοσιεύτηκε:

Σειρά παρατηρήσεων και ενστάσεων κάνει η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) στο κείμενο με τις «Γενικές Αρχές της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης» που κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, «για τον διάλογο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής».

Η βασική ένσταση είναι ότι οι γενικές αρχές διατυπώνονται με πολύ συνοπτικό τρόπο στα περισσότερα σημεία του κειμένου, κάτι που στερεί από την ΟΚΕ τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης κρίσης.

Η ΟΚΕ αναφέρει, για παράδειγμα, ότι η δέσμευση για αποφυγή νέων «οριζόντων» μειώσεων, όπως σημειώνεται στο κείμενο του υπουργού Εργασίας, «προφανώς σημαίνει ότι θα γίνουν στοχοποιημένες μειώσεις, για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν».
Τονίζει, επίσης, η ΟΚΕ ότι «η όποια προσπάθεια επίλυσης των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και η λήψη μέτρων σε βραχυπρόθεσμη βάση δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη διαχρονική ανάγκη διατήρησης των βασικών αρχών του ασφαλιστικού συστήματος», αλλά και την ανάγκη θεμελίωσης των αλλαγών του ασφαλιστικού σε έγκυρες και αξιόπιστες μελέτες.

Μάλιστα, η ΟΚΕ αναφέρει ότι «έχει σκοπό, προς την κατεύθυνση αυτή, να ξεκινήσει διάλογο το προσεχές έτος στον οποίο έχει ήδη συμφωνήσει να συμβάλει με την εμπειρογνωμοσύνη της και η Ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε.».

 

 Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο των προτάσεων της ΟΚΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.