Οίνος: Πόσο μειώθηκε η ελληνική παραγωγή κρασιού την περίοδο 2022 – 2023

κρασί

Kelsey Knight / Unsplash

Πτώση 13,86% καταγράφηκε στην ελληνική οινοπαραγωγή στην περίοδο 2022 – 2023, με το όγκο παραγωγής κρασιού στη χώρα μας να φτάνει τα 2.126.844 hl, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΚΕΟΣΟΕ «η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 (1.715.920 hl), εμφάνιζε ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξης του 30,5%, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, αφού βασίζεται σε εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, ενώ η οριστική παραγωγή, βασίζεται στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων».

Την περίοδο 2022 – 2023 η μεγαλύτερη πτώση (21,07%) καταγράφεται σε οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, και ακολουθούν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (20,22%). Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (11,44%) και οι Ποικιλιακοί Οίνοι (2,26%)

Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 7,49% (159.391 hl), των οίνων με ΠΓΕ σε 21,79% (463.491 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 10,66% (226.916 hl), των οίνων χωρίς ΓΕ σε 60,04% (1.271.037 hl) και των άλλων οίνων σε 0%.

Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 66,68% (1.418.227 hl), ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 33,32% (708.617 hl).

Exit mobile version