ΟΟΣΑ: Τι λέει ο Οργανισμός για τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ρεύμα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα - enikonomia.gr

ΟΟΣΑ: Τι λέει ο Οργανισμός για τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ρεύμα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ κάνει σημαντικές συστάσεις για Ευρωπαϊκή Ένωση με αποδέκτη και την Ελλάδα.

Μάλιστα ο Οργανισμός αναφέρει μέσω της έκθεσης του για τη χώρα μας πως η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της αύξησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αλλά και να μειώσει τη φορολογία.

Είναι περιορισμένη η χρηματοδότηση της ΕΕ για διασυνοριακές επενδύσεις σε δίκτυα. Και δεν είναι η βέλτιστη κυριαρχία των εθνικών συμφερόντων στην επιλογή έργων διασυνοριακών επενδύσεων σε δίκτυα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ από την ευρύτερη προοπτική της. Ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα μπορούσε να προτείνει για τον προσδιορισμό των πιο αποδοτικών επενδύσεων συγκεκριμένα διασυνοριακά έργα για τη σύνδεση δικτύων που θα πληρούν τα κριτήρια της ανάλυσης  για το κόστος -όφελος. Με ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι χώρες θα μπορούσαν να εξάγουν την πλεονάζουσα ενέργειά τους και να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και στη μείωση του κόστους της ενέργειας αλλού» υπογραμμίζεται στην έκθεση του Οργανισμού.

Η παραγωγικότητα

Επίσης ο ΟΟΣΑ αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί  η παραγωγικότητα. Είναι αδύναμη η μακροπρόθεσμη αύξησή της παραγωγικότητας και αυτό αντανακλά τα επίμονα εμπόδια στην εσωτερική αγορά, σημειώνει. Ωστόσο αυτή μπορεί να ενισχυθεί μέσω της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τον περιορισμό των εμποδίων στην εσωτερική αγορά και του ρυθμιστικού φόρτου, την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προκειμένου να απελευθερωθεί η επιχειρηματική δυναμική.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού η Ελλάδα:

Η ΚΑΠ και η διαφθορά

Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ εστιάζει στο θέμα της κατανομής των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη χώρα μας, με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα ο Οργανισμός αναφέρει πως είναι άνιση η κατανομή των ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ και πως θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική. Συχνά οι ενισχύσεις δεν ωφελούν τους αγρότες αλλά άλλες κατηγορίες πολιτών, σημειώνει. Και υπογραμμίζει πως έτσι δεν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο διαχρονικά το πρόβλημα της διακύμανσης των εισοδημάτων των αγροτών, σημειώνει.

«Η επανεξέταση των δαπανών, η απλούστευση της διαχείρισης και η εθνική συγχρηματοδότηση όλων των δαπανών της ΚΑΠ θα εξασφάλιζαν αποτελεσματικότερη εποπτεία, απελευθερώνοντας παράλληλα δημοσιονομικούς πόρους για νέες προτεραιότητες της ΕΕ», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη έκθεση.

Παράλληλα, αναφέρει πως ο έλεγχος και η πρόληψη της διαφθοράς παραμένουν πρόκληση. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζουν τις εθνικές προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να υιοθετήσουν το πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς του 2023», τονίζει.

Τα βασικά συμπεράσματα του ΟΟΣΑ

Τα βασικά συμπεράσματα του ΟΟΣΑ είναι τα εξής:

Η μείωση του κανονιστικού φόρτου και η άρση των φραγμών στην εσωτερική αγορά είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας, του δυναμισμού των επιχειρήσεων και της παραγωγικότητας

 

Exit mobile version