Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας – 50.000 νέες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

παιδικοί σταθμοί

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με την παράλληλη στήριξη της οικογένειας, σε μια περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της χώρας μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η στόχευση για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας είναι διπλή. Αφενός να δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν παιδιά και αφετέρου να στηριχθούν οι οικογένειες με παιδιά.

Ήδη η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη εκπονεί σχέδιο που έχει να κάνει με τη στρατηγική για το δημογραφικό και την οικογένεια, αξιοποιώντας και τις κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προβλεφθεί κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση και ο μεγάλος στόχος είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά συστάθηκε υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Η Σ. Ζαχαράκη δηλώνει στη Realnews πως «στόχος του νεοσύστατου υπουργείου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των ηλικιών, με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου υποστηρικτικού προς όλες τις οικογένειες. Μέσα από τον προσεκτικό σχεδιασμό συντονισμένων δράσεων, σε άμεση συνεργασία με υπουργεία, περιφέρειες και επιμέρους εμπλεκόμενους φορείς, ρόλος του υπουργείου είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο:

– Την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για το δημογραφικό και την οικογένεια.

– Τη δημιουργία ευνοϊκού πολυπαραγοντικού περιβάλλοντος για την οικογένεια.

«Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες φαίνονται αναπόφευκτες. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία οικογένειας, που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην εργασία και στη στέγη, που κρατούν στο περιθώριο κοινωνικές ομάδες, που εντείνουν τις γεωγραφικές ανισότητες. Φροντίζοντας ιδιαίτερα τους όρους παροχής μακροχρόνιας φροντίδας, αλλά και την υγιή και ενεργό γήρανση», προσθέτει η Σ. Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

Τα νέα επιδοτούμενα δάνεια θα δοθούν σε άγαμους ή έγγαμους ηλικίας 25 έως 39 ετών (στην περίπτωση των έγγαμων αρκεί ένας από τους δύο να πιάνει το ηλικιακό όριο). Πάντως, η Σ. Ζαχαράκη πρόσφατα αναφέρθηκε στη Βουλή, όπου ψηφίστηκαν οι βελτιωτικοί όροι του «Σπίτι μου», και σε άλλες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τα προγράμματα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» (επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση ) και «Κοινωνική Αντιπαροχή» (αδρανή ακίνητα του Δημοσίου για νέα ζευγάρια).

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως η στρατηγική για το δημογραφικό απαιτεί διυπουργική συνεργασία. Μπορεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά χρειάζεται η συνεργασία των υπουργείων

Exit mobile version