Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν γίνει περισσότερες από 3.000 καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες στις παραλίες της χώρας κατά το δίμηνο (Μαΐου-Ιουνίου).
Συγκεκριμένα τον Ιούνιο ήδη υποβλήθηκαν 2.667 ανώνυμες κι επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες προστέθηκαν σε περίπου 300 που είχαν φτάσει στο αρμόδιο υπουργείο τον Μάιο. Ωστόσο η εικόνα αυτή είναι βελτιωμένη σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Από τις υποβληθείσες καταγγελίες περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη ελεγχθεί και επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.
Η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία επισύρει «καμπάνες» από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ, ενώ η παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, 10.000 ευρώ. Για παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τα στοιχεία της παραχώρησης «πέφτει» πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Μέχρι τώρα οι έλεγχοι- αυτοψίες γίνονται με συμβατικά μέσα, δηλαδή από κλιμάκια με… μεζούρες και με τα παραχωρητήρια ανά χείρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι. Ωστόσο, οδεύοντας προς τον Αύγουστο, θα επιστρατευθούν και drones για επόπτευση και αεροφωτογράφηση παραλιών είτε προληπτικά είτε κατόπιν καταγγελιών.
Η εφαρμογή MyCoast
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει πολύτιμο «εργαλείο» τόσο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όσο και για τους πολίτες.
Σημειώνεται δε πως μέχρι στιγμής δεν επαναλαμβάνονται τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας του περσινού καλοκαιριού, όπως και οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών.
Η κατάσταση είναι βελτιωμένη λόγω των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονται στους παραβάτες αλλά και εξαιτίας των άμεσων ελέγχων που διενεργούνται για αρτιότερη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης.
Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έγιναν 10.565 παραχωρήσεις και από αυτές οι 982 αφορούν το τρέχον έτος. Επίσης επισημαίνεται πως οι περισσότερε καταγγελίες (1.568) αφορούν σε αυθαίρετη κάλυψη παραλίας, ενώ άλλες 441 σχετίζονται με την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης.
Ο «χάρτης» των παραβάσεων
Οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των παραβάσεων. Αναλυτικά ο «χάρτης» των παραβάσεων έδειξε:
- Για την Αιτωλοακαρνανία 33 καταγγελίες
- Για την Ανατολική Αττική 396 καταγγελίες από τις οποίες οι 106 αφορούσαν στην περιοχή του Σαρωνικού.
- Για την Άνδρο έγιναν 10 καταγγελίες
- Για την Αργολίδα καταγράφηκαν 17 καταγγελίες
- Για την Αρκαδία σημειώθηκαν 4 καταγγελίες.
- Για την Αχαΐα έγιναν 51 καταγγελίες.
- Για την Βοιωτία έγινε1 καταγγελία
- Για την Δυτική Αττική έγιναν 9 καταγγελίες
- Για τον Έβρο 16 καταγγελίες
- Για την Εύβοια έγιναν 72 καταγγελίες
- Για την Ζάκυνθο έγιναν 50 καταγγελίες
- Για την Ηλεία έγιναν 12 καταγγελίες
- Για το Ηράκλειο Κρήτης έγιναν 45 καταγγελίες
- Για την Θάσο έγιναν 84 καταγγελίες
- Για την Θεσπρωτία πραγματοποιήθηκαν 17 καταγγελίες
- Για τη Θεσσαλονίκη έγιναν 65 καταγγελίες
- Για τη Θήρα έγιναν 21 καταγγελίες
- Για την Ικαρία έγιναν 10 καταγγελίες
- Για τα Ιωάννινα έγιναν 5 καταγγελίες
- Για την Καβάλα έγιναν 64 καταγγελίες
- Για την Κάλυμνο έγιναν 35 καταγγελίες
- Για την Κάρπαθο έγιναν 7 καταγγελίες
- Για την Καστοριά έγιναν 3 καταγγελίες
- Για την Κέα- Κύθνος έγιναν 7 καταγγελίες
- Για την Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν 79 καταγγελίες
- Για την Κεφαλλονιά έγιναν 17 καταγγελίες
- Για την Κορινθία έγιναν 101 καταγγελίες εκ των οποίων οι 52 σημειώθηκαν στην περιοχή του Κιάτου.
- Για την Κω έγιναν 24 καταγγελίες
- Για την Λακωνία έγιναν 9 καταγγελίες
- Για την Λάρισα έγιναν 25 καταγγελίες
- Για το Λασίθι έγιναν 15 καταγγελίες
- Για την Λέσβο έγιναν 13 καταγγελίες
- Για τη Λευκάδα έγιναν 37 καταγγελίες
- Για τη Λήμνο έγιναν 8 καταγγελίες
- Για την Μαγνησία έγιναν 189 καταγγελίες
- Για τη Μεσσηνία έγιναν 62 καταγγελίες
- Για τη Μήλο έγιναν 13 καταγγελίες
- Για τη Μύκονο έγιναν 33 καταγγελίες
- Για την Νάξο έγιναν 20 καταγγελίες
- Για τα Νησιά Αργοσαρωνικού έγιναν 59 καταγγελίες
- Για τη Νότια Αττική έγιναν 29 καταγγελίες.
- Για τη Ξάνθη έγιναν 3 καταγγελίες
- Για τη Πάρο έγιναν 35 καταγγελίες
- Για τον Πειραιά έγιναν 4 καταγγελίες
- Για την Πιερία έγιναν 39 καταγγελίες
- Για την Πρέβεζα έγιναν 133 καταγγελίες
- Για το Ρέθυμνο έγιναν 16 καταγγελίες
- Για τη Ροδόπη έγιναν 9 καταγγελίες
- Για τη Ρόδο έγιναν 164 καταγγελίες
- Για τη Σάμο έγιναν 12 καταγγελίες
- Για τις Σποράδες έγιναν 28 καταγγελίες
- Για τη Σύρο έγιναν 12 καταγγελίες
- Για τη Τήνο έγιναν 15 καταγγελίες
- Για τη Φθιώτιδα έγιναν 6 καταγγελίες
- Για τη Φωκίδα έγιναν 7 καταγγελίες
Τα «λουκέτα» και τα πρόστιμα
Όσον αφορά στην εφαρμογή των ποινών, σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας, χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει πράξη άμεσης απομάκρυνσης. Με την πράξη αυτή διατάσσεται η απομάκρυνση εντός 48 ωρών των κινητών στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί επί του αιγιαλού και της παραλίας, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η αυθαίρετη κατάληψη. Σε περίπτωση παράνομης κατασκευής έργων στον αιγιαλό ή την παραλία, τα έργα αυτά κατεδαφίζονται.
Επιπλέον, σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε αιγιαλό ή παραλία που έχει καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης (π.χ. beach bar), η Κτηματική Υπηρεσία ή ο οικείος δήμος, μαζί με την πράξη άμεσης απομάκρυνσης, εκδίδει και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ενώ εντός 24 ωρών ο χώρος που έχει καταληφθεί, σφραγίζεται με ταινία και τοποθετείται πινακίδα που αναφέρει τη σφράγιση και τον λόγο αυτής, καθώς και την απαγόρευση εισόδου στον σφραγισμένο χώρο, τουλάχιστον στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Στο επίπεδο των προστίμων:
- Αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωση σε αιγιαλό ή παραλία, συνεπάγεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται πέραν των πολεοδομικών προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές.
- Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, επισύρει πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.
- Κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, όπως αυτό προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο, για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί δέκα ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ.