Phishing: Στη Βουλή η διάταξη του νομοσχεδίου για τις αποζημιώσεις

ηλεκτρονικές απάτες

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής  απάτης (phising) από τις τράπεζες σε περίπτωση που οι πελάτες τους πέσουν θύματα απάτης με συναλλαγές με κάρτες και ebanking.

Η εν λόγω διάταξη αναμένεται να προβλέπει για τα θύματα ηλεκτρονικών απατών τα εξής:

Πώς μπορείτε να πέσετε θύματα 

Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που λαμβάνουν κακόβουλα email με τα οποία τους ζητούν δήθεν οι τράπεζες να αποκαλύψουν τους κωδικούς του e-banking. Έως τώρα όποιος έπεφτε θύμα σε τέτοιου είδους απάτη και αποκάλυπτε τους κωδικούς και έχανε κάποια χρήματα ήταν δύσκολο να αποζημιωθεί και κάποιες φορές δεν μπορούσε να λάβει καθόλου αποζημίωση

Τι ίσχυε έως τώρα

Έως τώρα όποιος έπεφτε θύμα σε τέτοιου είδους απάτη και αποκάλυπτε τους κωδικούς και έχανε κάποια χρήματα ήταν δύσκολο να αποζημιωθεί και κάποιες φορές δεν μπορούσε να λάβει καθόλου αποζημίωση.

Τι άλλο θα προβλέπει η διάταξη

Παράλληλα, στη διάταξη αυτή αναμένεται να προστεθεί η  εξειδίκευση των ελέγχων που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες ως προς την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών, υποστήριξης πελατών κ.ά. Η εξειδίκευση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων κάθε πλευράς κρίθηκε αναγκαία ώστε να μπορούν τα δικαστήρια να έχουν ξεκάθαρες κατευθύνσεις ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version