Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση της οικονομίας αυξάνει τα έσοδα και μειώνει τα τεκμήρια

Η  πάταξη της φοροδιαφυγής είναι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση», δήλωσε  ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης,  τονίζοντας επίσης ότι η ψηφιοποίηση της οικονομίας αποτελεί το αντίθετο των τεκμηρίων.

Μιλώντας στο 60 Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Πιερρακάκης πρότεινε ότι όσο περισσότερο επεκτείνεται η ψηφιοποίηση, με εργαλεία όπως το ψηφιακό πελατολόγιο και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τόσο μειώνεται η ανάγκη για τεκμαρτούς υπολογισμούς και για τεκμήρια στην φορολόγηση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διερωτήθηκε «πώς μεταρρυθμίζεις μια οικονομία εν εξελίξει» – ένα ερώτημα που όπως είπε μπορεί να αφορά «έναν οργανισμό, μια επιχείρηση, αλλά και μια κυβέρνηση».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμμετοχή του σε πάνελ του ΔΝΤ, όπου, όπως είπε, έγινε γνωστό τέσσερις από τις έξι χώρες που σήμερα εμφανίζουν πλεόνασμα έχουν περάσει από τα προγράμματα του ΔΝΤ, κάτι που δείχνει ότι ο πόνος των κοινωνιών μετατράπηκε σε «μάθημα»: «Να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε τότε».

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, τονίζοντας την επίτευξη ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αποκλιμάκωση του χρέους και την ανάπτυξη 2,3% μέσα σε περιβάλλον χαμηλής ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Όπως είπε, όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Στόχος της παρούσας γενιάς, κατά τον Υπουργό, πρέπει να είναι να μη μετακυλήσει τον «λογαριασμό» στην επόμενη.

Η ψηφιοποίηση

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε ότι τέθηκε ως στόχος να ξεπεραστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στη ψηφιοποίηση και αυτό επιτεύχθηκε και το ίδιο έγινε και με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Συμπλήρωσε επίσης  ότι η παραοικονομία, που την περίοδο των μνημονίων άγγιζε το 30%-31%, έχει πλέον υποχωρήσει θεαματικά – το ίδιο και η φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι το μισό «κενό ΦΠΑ» έχει καλυφθεί, κυρίως χάρη στην καθιέρωση των POS.

Υπογράμμισε επίσης  ότι το 2015 η διαφορά μεταξύ της τότε κυβέρνησης και των θεσμών, που οδήγησε στο δημοψήφισμα, ήταν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η ΑΑΔΕ συγκεντρώνει ποσά μεγαλύτερα των 2 δισ., μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Η ψηφιοποίηση έκανε τη διαφορά» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του κοινωνικού μερίσματος και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Exit mobile version