Προς νέα αναβολή ο φόρος στις συναλλαγές τραπεζών της Ευρωζώνης

Νέα αναβολή στον χρόνο εφαρμογής του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές των τραπεζών φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς οι 11 χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν θα έχουν συμφωνήσει έως το τέλος του έτους για το πλαίσιο επιβολή του.

Οι διαφωνίες για το πώς θα επιβληθεί ο φόρος και για το αν θα περιληφθούν τα παράγωγα έχουν οδηγήσει σε συνεχείς καθυστερήσεις της εφαρμογής του, με την αρχική ημερομηνία που ήταν στο 2014 να έχει μετατεθεί ήδη για τις αρχές του 2016. Τώρα, και αυτή η ημερομηνία φαίνεται αμφίβολη, δήλωσαν δύο διπλωμάτες που εργάζονται για το σχέδιο αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας επρόκειτο αρχικά να υπογράψουν το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας αύριο, αλλά υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε ότι μία συμφωνία δεν θα είναι δυνατή έως το τέλος του έτους.

 

Το σχέδιο για το φόρο επί των τραπεζών αποσκοπεί να επιρρίψει στις τράπεζες μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης. Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τον «φόρο Τόμπιν» που είχε προτείνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζέιμς Τόμπιν για την τιμωρία των βραχυπρόθεσμων κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος. 

 

Πηγή: Reuters

Exit mobile version