Το ποσό των 5,287 δισ. ευρώ για χρέη του πρώτου μνημονίου θα αποπληρώσει πρόωρα φέτος το Ελληνικό δημόσιο.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η καταβολή αυτή υπολογίζεται να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου του 2025 και τα χρήματα αυτά θα πάνε στα ευρωπαϊκά δάνεια του GLF με κυμαινόμενο επιτόκιο. Επίσης επισημαίνεται πως η αναλογική αποπληρωμή δανείων θα πρέπει να γίνει το διάστημα 2033- 2041. Ουσιαστικά ο βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά 10 χρόνια νωρίτερα από την τελική ημερομηνία λήξης τους και αυτό να γίνει μέχρι το 2031 προκειμένου το δημόσιο χρέος να μειωθεί ως απόλυτο μέγεθος αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι πρόωρες αποπληρωμές
Υπενθυμίζεται πως πρόωρες αποπληρωμές για το θέμα αυτό έγιναν τις παρακάτω ημερομηνίες. Αναλυτικά:
- Τον Μάρτιο του 2019 δόθηκαν 2,7 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ,
- Τον Μάρτιο του 2021 εξοφλήθηκαν 2,65 δισ. ευρώ
- Και καταβλήθηκαν 1,86 δισ. ευρώ για το 2023 σε συνδυασμό με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ . Και τον Δεκέμβριο του 2023 έγινε μια επιπλέον πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 5,29 δισ. ευρώ.
- Και τον Δεκέμβριο του 2024 εξοφλήθηκε η τριπλή δόση ύψους 7,93 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο αποπλήρωσε:
- πλήρως τα δάνεια του ΔΝΤ,
- 21,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια GLF αρχικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ
Το ποσό που υπολείπεται από τα εν λόγω δάνεια διαμορφώνεται σε 31,6 δισ. ευρώ και αυτό σχεδιάζεται να αποπληρωθεί σε σχεδόν ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις το διάστημα 2029 – 2041,
Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2026, το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να ανέλθει σε 359 δισ. ευρώ ή 137,6% του ΑΕΠ το 2026
