Προϋπολογισμός: Πώς επετεύχθη υπέρβαση των στόχων – Οι δύο σημαντικές εφεδρείες

φορολογικά έσοδα

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ το 2022, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμα στο 1,6% του ΑΕΠ, αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και όπως εκτιμούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός αυτό πιστοποιεί τη δυναμική σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι.

Τα στοιχεία μάλιστα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του έτους δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες ότι το 2023, όπως τουλάχιστον αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο αλλά και έγκυροι αναλυτές. Τα μεγέθη, αν βέβαια δεν υπάρχει κάποια σοβαρή δυσμενής εξέλιξη, θα κινηθούν υψηλότερα των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατίθεται στην Κομισιόν.

Εκτός από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, υπάρχουν και δύο ακόμη παράγοντες που επιτρέπουν μία μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Εφέτος ο πήχης μπαίνει πέριξ του 0,7% για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2024 στο 2%. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023, δείχνουν σημαντική υπέρβαση, έναντι του στόχου σχεδόν σε όλα τα βασικά μεγέθη.

Τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο, οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες και ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,07 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για επίσης πλεόνασμα, μόλις στα 28 εκατ. ευρώ.

Εν μέρει το αποτέλεσμα αυτό, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν και τεχνικά χαρακτηριστικά και στην πορεία του χρόνου θα απαλειφθεί, αλλά υπάρχουν και πραγματικά δεδομένα που επιτρέπουν την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο.

Και ποιες είναι αυτές, σύμφωνα τουλάχιστον με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών;

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχουν έσοδα, όπως αυτά από τα Τέλη κυκλοφορίας, οι τελευταίες δύο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, που μεταβάλουν την πραγματική εικόνα κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι δραματικά.

Exit mobile version