Ψάρια: Αυτές είναι οι νέες τιμές για τους καταναλωτές - enikonomia.gr

Ψάρια: Αυτές είναι οι νέες τιμές για τους καταναλωτές

ψάρια

Σε είδος πολυτελείας τείνουν γίνουν ορισμένα είδη ψαριών τόσο στις ψαραγορές όσο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς οι τιμές τους βρίσκονται στα ύψη.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος στο MEGA.  «Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Πρώτον η υπεραλίευση, είναι το κόστος του παραγωγού, του ιχθυοπώλη και του ψαρά που έχουν μειωθεί τα καΐκια που βγαίνουν στη θάλασσα. Η τσίπουρα η μεγάλη πλέον ξεπερνάει τα 28 ευρώ, το ίδιο συμβαίνει και με τα μπαρμπούνια. Βλέπουμε μία αύξηση διπλάσια σε σχέση με πέρσι», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τα ψάρια νωπά

Ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο στα ψάρια νωπά, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικά:

Κεντρική ιχθυόσκαλα Κερατσινιού: Πόσο ανέβηκαν οι τιμές χονδρικής στα ψάρια μέσα σε 1 χρόνο (2024 – 2025)

Στην ιχθυόσκαλα Κερατσινιού οι τιμές χονδρικής στα ψάρια διαμορφώθηκαν από το 2024-2025 ως εξής. Αναλυτικά:

Οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την αύξηση των τιμών στο αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και συντήρησης, καθώς και στη μειωμένη εγχώρια αλιευτική παραγωγή. Από την άλλη, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους σε πιο οικονομικά είδη ή στρέφονται σε εναλλακτικές πρωτεΐνες.

«Δεν υπάρχει σαρδέλα»

«Σήμερα η τιμή αγοράς στην σαρδέλα με τον ΦΠΑ είναι στα 12 ευρώ το κιλό. Δεν υπάρχει σαρδέλα. Ενώ τώρα είναι εποχή της, δεν υπάρχει. Ίσως φταίνε η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή, όλα μαζί. Και η ζήτηση είναι τεράστια άρα και το κόστος είναι αυξημένο. Σε όλη την Ελλάδα ψαρεύεται η σαρδέλα, υπάρχει σε όλο το Αιγαίο, ωστόσο τώρα δεν υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος ιχθυοπωλείου, Βασίλης Πέτρου στο Mega.

Αγορά του Ρέντη: Ποιες είναι οι τιμές λιανικής στα ψάρια

Οι τιμές  λιανικής στα ψάρια  στην αγορά του Ρέντη διαμορφώνονται από τον Φεβρουάριο του 2025 μέχρι τον  Ιούνιο του 2025 ως εξής:

1.Βακαλάος

2.Σουπιές Ελλάδος

3.Χταπόδι Ελλάδος

Η ελληνική ψαραγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πρόκληση της διατήρησης της παραδοσιακής ψαροφαγίας, σε μία εποχή που το φρέσκο ψάρι τείνει να θεωρείται είδος πολυτελείας και όχι καθημερινής διατροφής.

Exit mobile version