Ρήτρα διαφυγής: Τι αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα στο Eurogroup - enikonomia.gr

Ρήτρα διαφυγής: Τι αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα στο Eurogroup

Eurogroup

Σήμερα, Δευτέρα, 7 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup η σημαντική πρόσθετη δημοσιονομική ανάσα για την Ελλάδα  που προσφέρει το νέο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Και αύριο εκτιμάται πως θα γίνει η σχετική επικύρωση από το Ecofin. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις στις αμυντικές δαπάνες μέσω της ειδικής ρήτρας διαφυγής.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ανοίγει ο δρόμος για επιπρόσθετες δημόσιες δαπάνες άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της απόφασης που εξαιρεί τις αμυντικές δαπάνες από τους αυστηρούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας. Διευκρινίζεται πως αυτό δεν θα  επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται δε πως η ρήτρα διαφυγής εφαρμόζεται στη χώρα μας και σε άλλες επιπλέον 15 χώρες- μέλη της ΕΕ .Αυτό δίνει  επιπρόσθετες δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες θα καταγράφονται μόνο στο δημόσιο χρέος και δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα. Μάλιστα από 2025 μέχρι το 2028 θα ισχύει το νέο καθεστώς της ρήτρας διαφυγής και θα δίνεται η δυνατότητα παράτασης ενός επιπλέον έτους, ενώ η Κομισιόν θα ελέγχει σε ετήσια βάση τις χώρες- μέλη της ΕΕ.

Το νέο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικού Εξοπλισμού

Επίσης επισημαίνεται πως ακριβής προϋπολογισμός του νέου  Μακροπρόθεσμου Προγράμματος  Αμυντικού Εξοπλισμού της περιόδου 2025-2036 δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Σημειώνεται δε πως οι δαπάνες αυξάνονται σε 2,3% του ΑΕΠ το 2025 από 2,2% το 2024 και σε 2,5% το 2026.

Πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα το ότι μετατίθεται το έτος βάσης για τον υπολογισμό των στρατιωτικών δαπανών για το 2024 από 2021 που είχε οριστεί αρχικά. Και αυτό επειδή εάν το έτος αυτό είχε διατηρηθεί το 2021, τότε δεν θα υπήρχε περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας καθώς οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες ξεπερνούσαν το 3% του ΑΕΠ.

Με τη νέα βάση λοιπόν αυξάνεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες  το ΑΕΠ κάτι που  δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα πάνε στον  «κουμπαρά» του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει δημιουργηθεί από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και τα πρόσθετα έσοδα από τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένα «πακέτο» ελαφρύνσεων κατ’ ελάχιστον συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ το οποίο θα ανακοινώσει  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  στη ΔΕΘ με επίκεντρο τις μόνιμες ελαφρύνσεις φόρων στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Μάλιστα το σχέδιο των ελαφρύνσεων αναμένεται να έχει αλλαγές που θα αφορούν:

Σε κάθε περίπτωση στο «καλάθι» φαίνεται πως θα συμπεριλαμβάνονται και γενναίες λύσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος   συνολικά.

 

Exit mobile version