Quantcast
Σαντορινιός: Πολύ σύντομα η έναρξη του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα - enikonomia.gr
share

Σαντορινιός: Πολύ σύντομα η έναρξη του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα

δημοσιεύτηκε:

Μικρές νομοθετικές ρυθμίσεις απομένουν για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στα καύσιμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Σαντορινιός είπε ότι,«Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη και αυτού του μέτρου», εκτιμώντας πως τα αποτελέσματά του θα φανούν «κατευθείαν στον πολίτη, θα φανεί στην τιμή στην αντλία».

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως «αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νησιωτών που παίρνουν τον μοναδικό αριθμό νησιώτη, αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα εισιτήρια που χρηματοδοτούνται με το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους». «Ήδη αυτόν τον μήνα έχουμε ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις και όλα τα εισιτήρια των προηγούμενων μηνών. Ταυτόχρονα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να περνάνε τα παραστατικά. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 10 Νοέμβρη για τα παραστατικά του τρίτου τριμήνου του 2018. Όποια επιχείρηση, όμως, οριστικοποιεί την υποβολή μπαίνει σε διαδικασία χρηματοδότησης, οπότε καλό είναι οι επιχειρήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ολοκληρώσουν και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να μπουν και σε διαδικασία χρηματοδότησης και να έχουν προτεραιότητα στην πληρωμή» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα έργα μονάδων αφαλάτωσης, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι «ήδη σε πάρα πολλά νησιά έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης». «Το γεγονός ότι σιγά- σιγά έχουμε ένα φαινόμενο ερημοποίησης ιδιαίτερα στα νησιά δημιουργεί επιπρόσθετες ανάγκες, όμως οι αρχικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης που είχαν προγραμματιστεί ή ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα […] Στις αρχές του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μεγάλα έργα εγκατάστασης αφαλάτωσης, για να πούμε ότι πλέον έχουμε πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό υδατικής αυτονομίας των νησιών. Ελπίζουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι πολύ λίγες οι ανάγκες μεταφοράς νερού με καραβάκι […] σίγουρα όμως τα νησιά που έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη νερού, δεν θα έχουν ανάγκη μεταφοράς».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 ο κ.Σαντορινιός επισήμανε: «Ήδη ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης και να είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και μία σειρά από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να υλοποιηθούν. Ο στόχος -και με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και με τη μη περικοπή των συντάξεων- βάσει σχεδίου του προϋπολογισμού φαίνεται να μας φέρνει σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,56%, που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που έχει ήδη τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Άρα, είναι εφικτό να μην περικοπούν οι συντάξεις. Πιστεύω ότι και στο Eurogroup που θα γίνει με αυτό το θέμα θα έχουμε καλά νέα».

Ενώ σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές είπε ότι: «Παρά τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχονται αυτές τις μέρες οι τράπεζες και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες είναι θωρακισμένες, δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαιοποίησης και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε αναβαθμίζονται από τον οίκο Fitch, το χθεσινό νέο ήταν πάρα πολύ σημαντικό». Αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ σημείωσε: «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναβαθμίζει τις προβλέψεις του κατά 0,6% -από 1,8% σε 2,4%- για την ανάπτυξη του 2019 είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νέο, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το ΔΝΤ είναι πάντα φειδωλό στις προβλέψεις του και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αυτό δείχνει ότι ο στόχος που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2019 πιστοποιείται πλέον και από το ΔΝΤ, άρα μιλάμε για ένα προϋπολογισμό που είναι ρεαλιστικότατος».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.