Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για το Πόθεν Έσχες: Τι προβλέπει για τα πρόστιμα – Όλες οι αλλαγές

πόθεν έσχες

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται έως τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 το σχέδιο νόμου  του υπουργείου Δικαιοσύνης που φέρει τον τίτλο  «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων».

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την περιττή ταλαιπωρία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (όπως βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών), δεδομένου ότι όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει στην υποβολή της.

Μερικές από τις αλλαγές που έρχονται είναι:

Οι ποινές

“Τσουχτερά” πρόστιμα έπρεπε να πληρώνουν έως τώρα όσοι παρέλειπαν να κάνουν δήλωση πόθεν έσχες ή έκαναν ανακριβή δήλωση ενώ προβλεπόταν και δίωξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο τώρα αντιμετωπίζονται με πιο ορθολογικό τρόπο ποινικές παραβάσεις. Δηλαδή θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο μόνο σε περιπτώσεις ανακριβών δηλώσεων, όταν διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης αν τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν είναι πάνω από 300.000 ευρώ, τότε η δίωξη θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αν είναι μικρότερης αξίας θα διώκεται ως πλημμέλημα.

Ποιους αφορά το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

Σημειώνεται πως οι υπόχρεοι διαθέτουν προθεσμία 1 μήνα για την οικειοθελή συμπλήρωση ελλείψεων ή ανακριβειών

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο νόμου για το πόθεν έσχες εδώ

 

Exit mobile version