Quantcast
Σπίτι μου: Οι «παγίδες» στο πρόγραμμα για φθηνά σπίτια - Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Οι «παγίδες» στο πρόγραμμα για φθηνά σπίτια – Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι

δημοσιεύτηκε:

Yπάρχουν ορισμένες «παγίδες» που οδηγούν σε απώλεια προκαταβολής για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες ηλικίας έως 39 ετών μπορούν να αγοράσουν με χαμηλότοκα έως άτοκα δάνεια κατοικίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος  Τύπος“, oι νέοι που θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Σπίτι μου θα πρέπει να προσέχουν τις λεπτομέρειες. Ορισμένες τράπεζες περιφερειακής εμβέλειας δελεάζουν υποψήφια ζευγάρια με ευνοϊκότερους όρους δανειοδότησης από τις άλλες με σκοπό να πάρουν την πίτα της κρατικής χρηματοδότησης, αυξάνοντας όμως το δάνειο που θα δώσουν οι ίδιες με τόκο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά μια τέτοια περίπτωση:  Ενδιαφερόμενο ζευγάρι που ενώ είχε πληροφορηθεί αρχικά ότι θα έπαιρνε δάνειο ίσο με το 90% της αξίας του ακινήτου, στην πορεία ενημερώθηκε ότι θα πάρει το 80% και μάλιστα σε χαμηλότερη αξία από την ζητούμενη τιμή του ακινήτου.

Το πρόβλημα, δε, στην εν λόγω υπόθεση είναι ότι το ζευγάρι κινδυνεύει να χάσει και την προκαταβολή ύψους 2.000 ευρώ που έδωσε ως «καπάρο» για το σπίτι, εκτός αν πάρει συμπληρωματικό καταναλωτικό δάνειο (50.000 ευρώ  στη συγκεκριμένη περίπτωση) για να καλύψει το ποσό και να μη χάσει το σπίτι

 

Το πρόγραμμα  «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπέντε ετών. Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη ή κληρονομούμενη κατοικία, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Τα όρια εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 16.000 ευρώ για άγαμο, τις 24.000 ευρώ για ζευγάρι και τις 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Το κονδύλια

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αρχική κρατική χρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ, η οποία απορροφήθηκε σε ένα τρίμηνο. Το καλοκαίρι, πριν από τις εκλογές, δόθηκε έξτρα χρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ, η οποία σχεδόν έχει εξαντληθεί.

Το σύνολο της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με τα 750 εκατ. ευρώ να είναι η κρατική άτοκη χρηματοδότηση στα δάνεια των νέων και να αποτελούν την «προίκα» του προγράμματος, και τα άλλα 250 εκατ. να είναι η αμιγώς τραπεζική έντοκη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα δάνειο των 100.000 ευρώ, οι 75.000 ευρώ είναι άτοκες και οι 25.000 ευρώ έντοκες. Για το λόγο αυτόν το τελικό επιτόκιο για τα δάνεια του προγράμματος είναι γύρω στο 1,5% (1,3% έως 1,7% ανάλογα με την τράπεζα).

Οι αιτήσεις

Από τις 40.244 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα Σπίτι μου  εγκρίθηκαν οι 9.187 από τις 24.355 που προεγκρίθηκαν. Επίσης επισημαίνεται πως  επεξεργάστηκαν 36.035 αιτήσεις για το πρόγραμμα και απορρίφθηκαν 11.680 αιτήσεις . Οι πόροι του προγράμματος έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Από την έξτρα χρηματοδότηση που δόθηκε πριν τις εκλογές, απομένουν προς διάθεση περίπου 50 εκατ. ευρώ, σε σύνολο χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τεχνικός έλεγχος

Οι 9.187 δικαιούχοι που πήραν έγκριση δανείου έχουν βρει και το ακίνητο προς αγορά και απομένει ο τεχνικός και νομικός έλεγχός του για να βγει το δάνειο.

Τα δάνεια είναι κατά μέσο όρο στις 105.000 ευρώ. Από τις εγκεκριμένες αιτήσεις, οι 3.566 είναι για αγορά σπιτιού στην Αττική (39%), οι 2.029 για σπίτι σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (22%), οι 570 στη Θεσσαλία κ.λπ.

Το 60% των δικαιούχων είναι νέα ζευγάρια, ενώ ένα 40% είναι μεμονωμένα άτομα (νέος ή νέα έως 39 ετών).

Το 87% όσων πήραν έγκριση έχει ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

Στο 95%

Το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του, καθώς έχει φτάσει να δεσμεύσει το 95% της συνολικής του χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα χρηματοδότηση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ωστόσο, εκτιμάται από στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες, ότι ενδέχεται να απελευθερωθούν αιτήσεις από τις εγκριθείσες, αν το ακίνητο δεν πληροί τις προδιαγραφές, οπότε η αίτηση απορρίπτεται ακόμη και αν ο δικαιούχος έχει πάρει έγκριση για το δάνειο.

Με τα έως τώρα δεδομένα μπορούν να ικανοποιηθούν άλλες 800 αιτήσεις από τη λίστα όσων έχουν πάρει προέγκριση. Οι υπόλοιπες ακυρώνονται.

Είναι πιθανό μέσα στο 2024 και ανάλογα με τους πόρους που θα συγκεντρωθούν στη ΔΥΠΑ από τις εισφορές των εργαζομένων να ανοίξει το «Σπίτι μου 2».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.