Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι «ύποπτες» θυρίδες – Τι θα προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

τράπεζες

Ειδική ομάδα εργασίας συστάθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία έχει ως αποστολή να παραδώσει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Κυριάκο Πιερρακάκη ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθοριστεί η διαδικασία ανοίγματος και καταγραφής του περιεχομένου θυρίδων, για τις οποίες έχει επιβληθεί ή διαταχθεί απαγόρευση κίνησης, κατάσχεση ή δέσμευση.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ειδικότερα, σε διαδικασία προετοιμασίας ειδικού νομικού πλαισίου βρίσκεται η φορολογική διοίκηση, ώστε σε περιπτώσεις υποθέσεων φοροδιαφυγής ή άλλης εγκληματικής δραστηριότητας, να είναι εφικτό το άνοιγμα θυρίδων.

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ειδικότερα, το σχέδιο της Κοινή Υπουργική Απόφασης θα υποβληθεί υπό τη μορφή πορίσματος στον υπουργό Οικονομικών, που στην συνεχεία θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμη η ειδική διάταξη του νόμου για τα προϊόντα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, που έχει ψηφιστεί από το 2023.

Να σημειωθεί ότι πριν τη νομοθετική πρωτοβουλία του 2023 υπήρχαν σημαντικά κενά, που έφερναν μεγάλα  εμπόδια στη δέσμευση και αξιοποίηση προς δημόσιο όφελος, περιουσιακών στοιχείων προσώπων εμπλεκομένων σε παράνομες δραστηριότητες.

Στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι και από το ΣΔΟΕ, την ΑΑΔΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Στόχος είναι, τα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίζονται στις θυρίδες και έχουν αποδειχθεί αμετάκλητα ότι αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και να δημεύονται από το κράτος.

Στη συνέχεια, τα δημευμένα αυτά στοιχεία, όπως για παράδειγμα μετρητά, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2023 έχει ψηφισθεί νόμος που ορίζει ότι η Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ προβαίνει στην αξιοποίηση των δεσμευμένων στοιχείωνπριν από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης που καθορίζει την τύχη τους.

Επίσης, μπορεί να εκποιεί τα κινητά περιουσιακά στοιχεία ελεύθερα από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, πλην Φ.Π.Α. και ειδικού φόρου κατανάλωσης, ή  να διαθέτει τα κινητά περιουσιακά στοιχεία ελεύθερα από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις για την κάλυψη των αναγκών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, των σωμάτων ασφαλείας, νομικών  προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) κοινωφελούς σκοπού.

Exit mobile version