Συντάξεις: Δείτε τους πίνακες με τις καθαρές αυξήσεις από την προσωπική διαφορά το 2024

συντάξεις

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εντάχθηκε η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση το 2024 λόγω της προσωπικής διαφοράς τους .

Το ποσό ενδέχεται να ανέρχεται στα 350 ευρώ και το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο εάν η ΝΔ  κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή στις εκλογές.

Πάντως το 2024 θα δοθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζει. Η  εκτίμηση όμως είναι τουλάχιστον για ένα 4,15%.

Από τις αυξήσεις του 2024 θα ωφεληθούν περισσότεροι από 1.850.000 συνταξιούχοι, εκ των οποίων περίπου 130.000 με 150.000 θα δουν να μηδενίζεται το υπόλοιπο της προσωπικής τους διαφοράς που έμεινε μετά την αύξηση που πήραν το 2023 και να έχουν καθαρή αύξηση έως 51 ευρώ το μήνα για το 2024.

Είναι πιθανό από τα λεγόμενά του κ. Μητσοτάκη το επίδομα να καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του 2024, αφού πληρωθούν οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα δείξουν και ποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά και ποιοι παρά την αύξηση, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και ένα υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς στην εθνική και ανταποδοτική τους σύνταξη.

Οι αυξήσεις

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  αποκαλύπτει σήμερα τους επίσημους πίνακες όλων των ταμείων του ΕΦΚΑ για όλους τους συνταξιούχους, με τις συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που θα έχουν αύξηση πάνω από την προσωπική διαφορά το 2024 και αύξηση μικρότερη της προσωπικής διαφοράς. Αναλυτικά:

Πώς υπολογίζονται οι αυξήσεις 

Στους πίνακες περιλαμβάνονται:

Στους πίνακες  περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι που μηδενίζουν με την αύξηση του 2024 την προσωπική διαφορά σε μέσα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αυξήσεις πάνω από την προσωπική διαφορά θα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

 

 

 

 

 

 

Πότε θα καθοριστεί επακριβώς το ποσοστό αύξησης για το 2024; Θα περιλαμβάνει και διορθωτική αύξηση αναδρομικά για το 2023;

Η αύξηση θα καθοριστεί με το ίδιο μίγμα όπως και το 2023, δηλαδή με βάση τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για την τρέχουσα χρονιά. Με τα έως τώρα δεδομένα η ανάπτυξη μπορεί να υπερβεί το 3,5% για το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 4,5%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που «κλειδώνει» για τις συντάξεις θα είναι τουλάχιστον 4%. Ο τύπος της αύξησης είναι «ανάπτυξη συν πληθωρισμός διά 2» (δηλαδή 3,5+4,5=8/2=4). Σε αυτό το ποσοστό εκκρεμεί και θα προστεθεί ένα υπόλοιπο της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις του 2023 με βάση τα τελικά στοιχεία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο και έτσι η αύξηση του 2024 θα έχει αφετηρία το 4,15%.

Συντάξεις: Καθαρές αυξήσεις έως 51 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά το 2024

Οι συνταξιούχοι που θα δουν να φεύγει η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξής τους το 2024 προέρχονται κυρίως από το ΙΚΑ το Δημόσιο, τα Ταμεία τραπεζών, της ΔΕΗ, του ΝΑΤ, το Ταμείο Νομικών, των Γεωργικών Συνεταιρισμών κ.ά.

Με μια αύξηση της τάξης του 4,15% για το 2024, οι συνταξιούχοι από τα εν λόγω Ταμεία θα δουν να μηδενίζεται η προσωπική τους διαφορά που έμεινε ως υπόλοιπο μετά την αύξηση του 2023 και να παίρνουν καθαρή αύξηση (χωρίς προσωπική διαφορά) έως 51 ευρώ κατά μέσο όρο.

 

 

 

 

Exit mobile version