Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Βασίλειου Κοτίδη για το θέμα των συντάξεων των μητέρων ατόμων με αναπηρία έδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις συντεταγμένες προσπάθειες του Υπουργείου μέσω της σύστασης και λειτουργίας σχετικής ομάδας εργασίας με σκοπό τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τις συντάξεις και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων συγγενών ατόμων με αναπηρία.
«Η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα τους φροντιστές των ευάλωτων συμπολιτών μας. Το ζήτημα της συνταξιοδότησης τους ήδη εξετάζεται στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο, με στόχο τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας των εντασσόμενων στον e-ΕΦΚΑ Φορέων και Κλάδων, την ενιαιοποίηση των νομοθετικών διατάξεων για τη συνταξιοδότηση των συγγενών ατόμων με αναπηρία και την εισήγηση πλέγματος νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας, προς θέσπιση».
Η Υφυπουργός υπογράμμισε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος. «Σε αντίθεση με τα προνοιακά επιδόματα, που αποτελούν κοινωνική παροχή βάσει εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων, το ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας: κάθε πολίτης που εργάζεται και καταβάλλει εισφορές, έχει δικαίωμα να λάβει ανάλογη σύνταξη, ανάλογη με τις ασφαλιστικές του εισφορές και τον χρόνο εργασίας του».
«Ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ότι η φροντίδα των πιο ευάλωτων ξεκινά από τη φροντίδα εκείνων που στέκονται δίπλα τους μια ζωή. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική προστασία και τη συνταξιοδοτική αξιοπρέπεια. Ωστόσο, είναι εύλογο, βέβαια, οτι προχωρούμε σε δίκαιες και νόμιμες παρεμβάσεις, με σεβασμό στους ασφαλισμένους και στους φορολογούμενους πολίτες».
Αποκατάσταση Σφαλμάτων στις Συντάξεις του ΤΣΠΕΤΕ
Επίσης η κ. Ευθυμίου απάντησε και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδος της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ–ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», Γεώργιος Γαβρήλος.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στον επανυπολογισμό των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων του ΤΣΠΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αναγκαία θεσμική διαδικασία αποκατάστασης σφαλμάτων λόγω χορήγησης λανθασμένων δεδομένων από την Εθνική Τράπεζα στο πρώην ταμείο των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η υφυπουργός εξήγησε ότι η σχετική διαδικασία εκκίνησε ύστερα από αιτήματα των ίδιων των συνταξιούχων και του Συλλόγου τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, επί περίπου 12.500 περιπτώσεων, έχουν επεξεργαστεί 2.791 φάκελοι, από τους οποίους στους 1.976 προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Η κ. Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι «ο επανέλεγχος δεν αποτελεί πράξη τιμωρίας ή υποτίμησης της προσφοράς των συνταξιούχων, αλλά αναγκαία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας». Τόνισε, ότι ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται νομικά να αναζητήσει τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.