Mε αλλαγές στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ως προς την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, τόσο για το 2023 όσο και το 2024, σε σχέση με το προσχέδιο, κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Προϋπολογισμός θα προ-βλέπει οριακά μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος και μικρότερη για το 2024, ήτοι 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024 (από 2,4% και 3% αντίστοιχα στο προσχέδιο).
Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί τελικά στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 αναμένεται να φτάσει το 2,1%.
Της ΣΊΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 3,9% (από 3,8%) το 2023 και 2,6% το 2024, ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το προσχέδιο και να διαμορφωθεί σε 4,1% και 2,6% για το 2024. H ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται πως θα ανεβάσει ταχύτητα στον ρυθμό αύξησης για φέτος από 2,5% σε 2,9%, ενώ, αντίθετα, θα πατήσει φρένο το 2024 (από 1,6%, που ήταν η πρόβλεψη, σε 1,3%). Οι προβλέψεις για την απασχόληση παραμένουν όμοιες με το προσχέδιο. Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό ανεργίας, όπως υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν να κάνουν με την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, τις δυσμενείς διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα, την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τη συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με την εξέλιξη της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στον αντίποδα, θετική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης θα μπορούσαν να έχουν η ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και η ευνοϊκότερη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επιβραδύνονται οι εξαγωγές
H συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται να κυμανθεί σε οριακά θετικό έδαφος (0,2% από 0,4% στο προσχέδιο), με την αναθεώρηση να οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση των εξαγωγών λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης στην Ε.Ε., αλλά και των χαμηλότερων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών που έπληξαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα.
Όσον αφορά την εισαγωγή αγαθών, καταγράφεται σημαντική αύξηση, 5,4% σε ετήσια βάση, καθώς υπάρχει σύνδεση με τις ανάγκες εισαγωγών για την υλοποίηση επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την πραγματοποίηση έργων υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έλλειμμα του ονομαστικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να επιβραδυνθεί και να διαμορφωθεί το 2024 σε 5,4% του ΑΕΠ, από 5% το 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών. Στον αντίποδα, το πραγματικό ισοζύγιο υπηρεσιών θα έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ κατά 1,2%, κυρίως λόγω της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων.
Παράλληλα, στο τελικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ οι δαπάνες του Προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – και κυρίως από την αλλαγή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Από τα συγκεκριμένα μέτρα εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν, μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, 606 εκατ.ευρώ. Ειδικότερα, όπως σχεδιάζεται, 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν στα νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών τους, μεταξύ των οποίων είναι και η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν προς τους ιδιώτες, και άλλα 100 εκατ. ευρώ στην Παιδεία για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, ο Προϋπολογισμός ενσωματώνει και μέτρα στήριξης 2,137 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να απορροφά η αναμόρφωση του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων.