Τέλος επιτηδεύματος: Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για την κατάργησή του

τέλος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί εξ ολοκλήρου το τέλος επιτηδεύματος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επιχειρηματιών άφησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Θα δούμε την επόμενη τετραετία εάν μπορεί να καταργηθεί ολοκληρωτικά το τέλος επιτηδεύματος» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως «το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενσωματωθεί στις φορολογικές δηλώσεις και η πρόβλεψη για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που στα 3/12 του 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων. Άρα ουσιαστικά είναι ρήτρα εργασίας».

Και συνέχισε λέγοντας πως «μέσα στις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν προβλέψεις για τους αγρότες που  έχουν 50% έκπτωση φόρου εφ΄όρου ζωής υπό την προϋπόθεση ότι είναι  μέσα σε συνεργατικά σχήματα».

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα ανακοινωθεί η κατάργηση αυτή. «Αυτά θα τα κάνει ο Πρωθυπουργός » απάντησε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τέλος επιτηδεύματος : Τι ισχύει έως τώρα

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε το 2011 και πως τα ποσά που καταβάλουν οι υπόχρεοι κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 1000 ευρώ σε ετήσια βάση.  Αναλυτικά τα  ετήσια ποσά του τέλους διαμορφώνονται ως εξής:

 Τα ποσά 

Εάν διακόπτεται η δραστηριότητα μέσα στη χρήση, τότε το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας

Η μείωση 

Μειωμένο κατά 40% για 3 χρόνια θα είναι το τέλος του επιτηδεύματος για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν  οικονομικά από την πανδημία, ενώ απαλλάσσονται πλήρως για το 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα κάνουν επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Η απαλλαγή 

Ωστόσο σημειώνεται πως από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται φέτος:

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version