Quantcast
Τι "βλέπει" ο ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον - enikonomia.gr
share

Τι “βλέπει” ο ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον

δημοσιεύτηκε:

Η πτώση των χρηματιστηρίων στην Κίνα και η κρίση χρέους της Ελλάδας δημιούργησαν ανησυχίες για τη ζήτηση, ενώ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα αυτή.

Η τιμή του αργού μπρεντ, που σήμερα κινείται κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% τον Ιούλιο.

Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών), σε μια σημαντική μεταστροφή στην πολιτική του, αποφάσισε τον Νοέμβριο να μην μειώσει τον στόχο για παραγωγή 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα προκειμένου να στηρίξει τις τιμές, επιδιώκοντας αντ’ αυτού να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς έναντι του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων ανταγωνιστικών πηγών.

Ο οργανισμός επαναβεβαίωσε την στρατηγική του στη συνάντηση του Ιουνίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Άλι Σάλεχ αλ-Ομάιρ φέρεται να έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αυτές, λέγοντας ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένουν ότι η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσει τις τιμές.

Παράλληλα, τρεις αντιπρόσωποι από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ που μίλησαν αυτό το μήνα είπαν ότι η μείωση των τιμών δεν αναμένεται να διατηρηθεί και ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του ενώ αναφέρθηκαν και σε εκτιμήσεις για υψηλότερη ζήτηση.

«Δεν νομίζω, δεν είναι ώρα να αλλάξει ο ΟΠΕΚ» είπε αντιπρόσωπος από κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ στην περιοχή του Κόλπου. «Η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι το πρώτο εξάμηνο (του έτους), αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για την οικονομία.

Οι τιμές θα παραμείνουν γύρω στα 60 δολάρια». Άλλος αντιπρόσωπος από κράτος-μέλος στην περιοχή του Κόλπου είπε ότι, ακόμα κι αν οι τιμές πέσουν λίγο κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ να μειώσει το ανώτατο όριο για την παραγωγή όσο η μείωση αυτή είναι για περιορισμένο διάστημα.

«Οι τιμές δεν θα παραμείνουν χαμηλές για πάντα» είπε.

Η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που ηγήθηκε της μεταστροφής στην πολιτική του ΟΠΕΚ, έχοντας τη στήριξη των συμμάχων της στον Κόλπο, παρά τις εκκλήσεις για μειώσεις της παραγωγής από το Ιράν και άλλους μικρότερους παραγωγούς που ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι χαμηλές τιμές στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου. Κάποιες χώρες του ΟΠΕΚ ίσως απευθύνουν εκ νέου αιτήματα για μείωση της παραγωγής μετά τη πτώση των τιμών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας είπε στις 14 Ιουλίου ότι θα μπορούσε να συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ενώ το Ιράν προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων μελών του ΟΠΕΚ υπέρ της μείωσης της παραγωγής προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προσδοκώμενη αύξηση των εξαγωγών του. Αλλά ακόμα και οι αντιπρόσωποι χωρών που τίθενται υπέρ της αύξησης των τιμών δεν αναμένουν αλλαγή στάσης από τη Σαουδική Αραβία – τουλάχιστον προς το παρόν.

«Πράγματι φαίνεται ότι η τακτική της Σαουδικής Αραβίας να νικήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου δεν είναι επιτυχής» είπε αξιωματούχος από κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ εκτός της περιοχής του Κόλπου. «Αλλά είναι πιθανόν να τη διατηρήσουν».

Ενώ το Ιράν ελπίζει να αυξήσει γρήγορα τις εξαγωγές αργού μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ από την περιοχή του Κόλπου δεν αναμένουν σημαντικούς όγκους πριν από το 2016 ενώ εκτιμούν ότι η υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση τον επόμενο χρόνο θα απορροφήσει το επιπλέον πετρέλαιο.

Ένας τέταρτος αντιπρόσωπος από χώρα που συνήθως στηρίζει τη μείωση της παραγωγής συμφώνησε με τους αντιπροσώπους από την περιοχή του Κόλπου ότι επί του παρόντος δεν χρειάζεται κάποια κίνηση από την πλευρά του ΟΠΕΚ.

«Τη θεωρώ βραχυπρόθεσμη και αναμένω ανάκαμψη των τιμών» σχολίασε αναφορικά με την πτώση των τιμών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.