“Βροχή” οι e- πλειστηριασμοί έως τις 26 Ιουλίου: Τα ακίνητα που βγαίνουν στο… σφυρί

πλειστηριασμοί

Στις 10 π.μ. της Τετάρτης 28 Ιουνίου αναμένεται να ξαναχτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα οφειλετών της Εφορίας καθώς βγαίνουν σε πλειστηριασμό ένα οικόπεδο με διώροφη κατοικία και αποθήκη στην Αιτωλοκαρνανία.

Μάλιστα από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου 2023 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 50 πλειστηριασμοί ακινήτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες ενώ στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών. Πάντως η ΑΑΔΕ  επιχειρεί με τους e- πλειστηριασμούς να πιέσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Oι πλειστηριασμοί

Αναλυτικά, σύμφωνα με  τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, μεταξύ των 50 πλειστηριασμών που θα γίνουν είναι οι εξής:

Στις 28 Ιουνίου 2023:

Στις 19 Ιουλίου 2023:

Στις 26 Ιουλίου 2023:

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα παλαιά  ληξιπρόθεσμα χρέη  και  τα νέα διαμορφώνονται περίπου στα 114 δισ. ευρώ, ενώ στο προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται  περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, όπως δείχνουν τα  τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ. Αναλυτικά, χρέη στην Εφορία έχουν  σχεδόν 4 εκατ. πολίτες και από αυτόν τον αριθμό  1,4 εκατ. οφειλέτες βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων και 2,03 εκατ. φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τι ισχύει για χρέη άνω των 500 ευρώ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

 

 

 

 

Exit mobile version