Υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές, περίπτερα και ταξί: Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν τα πρόστιμα για δύο μήνες

αγορές

Σε  εφαρμογή τίθεται το μέτρο της  υποχρεωτικής  χρήσης μηχανημάτων POS μεταξύ άλλων σε λαϊκές, περίπτερα και ταξί. Το μέτρο αυτό ισχύει για επιπλέον  35  κατηγορίες επαγγελμάτων με τους παρακάτω ΚΑΔ:

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα επαγγέλματα αυτά θα πρέπει να αποδέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες  στις συναλλαγές με τους πελάτες / καταναλωτές.

Πρόστιμα: Ποιοι μπορούν να τα γλιτώσουν  μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 – Τι  ποσά θα πληρώσουν οι παραβάτες

Μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει οι  επαγγελματίες να κάνουν την παραγγελία του απαραίτητου εξοπλισμού για τα POS.

Σημειώνεται δε πως οι υπόχρεοι θα μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα για τους επόμενους δύο μήνες ( δηλαδή μέχρι και την 1η Μαρτίου 2024 ) εάν αποδείξουν πως έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών. Ενώ μετά τον Μάρτιο, αν οι επαγγελματίες δεν εγκαταστήσουν POS ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Πάντως, το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τους  δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα εξαιρούνται:

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου  2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Νέα δεδομένα και για τις λαϊκές αγορές 

Νέα δεδομένα από σήμερα και για τις λαϊκές αγορές .  «Μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα βρισκόμαστε κανονικά στις θέσεις μας από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές που διαχρονικά μας εμπιστεύονται για τις αγορές τους αξιοποιώντας ιδανικά το τρίπτυχο, ποιότητα, ποικιλία, καλές τιμές.
Ταυτόχρονα όμως με τη νέα χρονιά υποδεχόμαστε και μια νέα εποχή για τις λαϊκές αγορές με την καθολική εφαρμογή χρήσης Pos, μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική προς όφελος όλων για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση καταναλωτών και πωλητών ικανοποιώντας έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου» σημειώνει σε σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

«Υπενθυμίζεται ότι, όλοι, οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα Κυριακάτικά παζάρια, από 1.1.2024 και εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του »

 

Exit mobile version