Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχεται μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή

σούπερ μάρκετ

Διπλό μήνυμα για την προστασία του καταναλωτή με καλύτερες τιμές και τη στήριξη της παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια, έστειλε από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Κοινός μας στόχος είναι καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα».

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αφενός στη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, με στόχο το «Made in Greece» να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή. Αφετέρου στη μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια, συνέπεια και πραγματική ισοτιμία για όλους.

Δεν υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού τροφίμων στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στους αυστηρούς ελέγχους και στην ουσιαστική συνεργασία με τον κόσμο της παραγωγής. Επισήμανε όμως ότι «η κατάργηση της διάταξης για το ανώτατο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου, δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ως «πυλώνα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, κομμάτι της καθημερινότητας κάθε νοικοκυριού και πρεσβευτή της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πλέγμα πολιτικών στήριξης του παραγωγικού τομέα – από το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μέχρι τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος κινητοποιεί πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ και δίνει έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου.

Όπως τόνισε, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο επενδύσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στη δημιουργία σταθερών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

ΣΕΒΤ: Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας είναι η ακρίβεια

Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας είναι η ακρίβεια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. «Δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε και δεν τη θέλουμε», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως η Βιομηχανία βρίσκεται, ακόμα μια φορά, αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων. Την ίδια στιγμή, καλείται και διασφαλίζει διαχρονικά, υπό κάθε συνθήκη, την επισιτιστική επάρκεια και την πρόσβαση των Καταναλωτών σε ασφαλή και προσιτά προϊόντα, ενώ παραμένει σταθερά στο πλευρό των νοικοκυριών, έχοντας απορροφήσει και συνεχίζοντας να απορροφά  γενναίες ανατιμήσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στην διατήρηση του πληθωρισμού στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά σε οριακά επίπεδα, με την Ελλάδα να έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη.

Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ, ανέδειξε τη σημαντική συμβολή της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του κλάδου.

Αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στη Μεταποίηση, εκπροσωπώντας το 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της Μεταποίησης με πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και περήφανο πρεσβευτή του ελληνικού brand name διεθνώς με πάνω από 7 δισ. εξαγωγές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ως κύριες προκλήσεις ξεχώρισαν ο νέος εμπορικός χάρτης, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που οδηγούν στις αυξήσεις του κόστους πρώτων υλών και επηρεάζουν την επάρκεια βασικών ειδών, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα την χώρα μας. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στις δράσεις και στις προτεραιότητες του ΣΕΒΤ σε θέματα  Διατροφής, Υγείας, Ασφάλειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και για τη διαρκή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την προώθηση της καινοτομίας, μέσα από πρωτοβουλίες Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.

«Ο κλάδος μας δεν αντέχει να επιχειρεί πλέον υπό καθεστώς μόνιμης πίεσης. Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο ομαλής λειτουργίας. Ένα πλαίσιο  που προάγει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για μια Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών πιο ισχυρή, πιο αποδοτική, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη προς όφελος των ανθρώπων μας, των καταναλωτών, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.

 

Exit mobile version